
Anatol Tătaru, polițistul de 23 de ani care și-a pierdut viața în războiul de pe Nistru a fost comemorat în satul natal Risipeni, din raionul Fălești. Caporalul de poliție Anatol Tătaru a căzut pe câmpul de luptă în orașul Tighina, în timpul războiului din Transnistria, pe data de 7 iulie 1992. Camarazi, veterani de război, dar și locuitori ai satului s-au adunat pentru a cinsti vitejia și devotamentul de care a dat dovadă eroul național, căzut la datorie.
Tovarășii lui Anatol Tătaru susțin că polițistul a dat dovadă de bărbăție și curaj pe câmpul de luptă, iar pierderea lui rămâne a fi o durere până în prezent.
,,Mi-a fost coleg. Am activat împreună în Batalionul de Poliție Patrulă și Santinelă nr. 6, din mun. Chișinău. El s-a caracterizat ca o persoană exemplu, un băiat mândru, înțelept, disciplinat și în ziua când a fost răpit de glonte, nici nu le vedea a crede băieților. El a fost un băiat foarte atent și pentru toți a fost un exemplu pe câmpul de luptă”, a spus Alexandru Lupașcu, veteran de război.
Nimeni nu știe ce înseamnă război, până când nu îl văd cu propriii ochi, spun veteranii.
,,Oamenii care nu au fost la război, nu știu ce înseamnă asta. Trebuie să comemorăm băieții aceștia, neapărat. Războiul nu este ca la televizor, când te duci acolo, e gata”, a menționat Gheorghe Roșca, veteran de război.
,,Te duci la poziție, cântam ,,La Nistru, la mărgioară” cu toții când treceam Nistrul. Pe urmă ne uitam ochi în ochi și nu spuneam la nimeni nimic. Numai comandații noștri care mergeau cu noi ne supravegheau ca niște îngeri păzitori”, a mai adăugat Alexandru Lupașcu, veteran de război.
Autoritățile locale și raionale susțin că numele lui Anatol Tătaru nu va fi dat uitării pentru jertfa adusă în numele păcii.
,,O stradă din localitate îi poartă numele. Strada unde a locuit Anatol Tătaru se numește strada lui Anatol Tătaru. De asemenea, de fiecare dată la 9 mai și la alte sărbători naționale cum ar fi Ziua limbii, Ziua Independenței, noi depunem flori la monument și îi cinstim numele”, a menționat Dmitri Mosorete, primarul comunei Risipeni, r. Fălești.
,,Consiliul Raional de fiecare dată se străduie, în fiecare an să comemorăm toți erorii. Toți cei care și-au pierdut viața în războiul de pe Nistru sunt eroi pentru noi. Datorită lor, noi suntem astăzi sub cerul liber, senin”, a declarat Sergiu Fîntână, președintele r. Fălești.
În memoria eroului căzut în războiul de pe Nistru, autoritățile comunei Risipeni, în colaborare cu AO ,,Ștefan cel Mare și Sfînt” din mun. Chișinău au organizat pentru prima dată un meci amical de minifotbal.
,,Avem un șir de evenimente la care am participat. Evenimentul de astăzi este organizat exclusiv și cu suportul AO ,,Ștefan cel Mare și Sfînt”. De aici a venit și ideea să dăm denumirea turneului în memoriam lui Anatol Tătaru, cupa Ștefan cel Mare și Sfînt”, a spus Andrei Batereanu, președintele AO ,,Ștefan cel Mare și Sfînt”.
Viața lui Anatol Tătaru a fost răpusă de glontele unui lunetist rus. Polițistul a fost decorat post-mortem cu ordinul „Ștefan cel Mare”. La războiul din Transnistria au participat aproximativ 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale. Pe câmpul de luptă și-au pierdut viața circa patru sute de cetățeni, iar peste 1200 au fost răniți.