NordNews
Avem ce spune

Igor Dodon: Calculele noastre arată că tariful la gaze pentru consumatorii finali ar putea ajunge și la 14 lei

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, le sugerează guvernanților să ia credite și să asigure compensarea tarifului la gazele naturale pentru toți cetățenii și agenții economici. El a venit cu calcule sumbre potrivit cărora tariful s-ar putea dubla, fapt ce ar duce la majorarea prețurilor și tarifelor pentru toate produsele și serviciile, notează IPN.

Ex-președintele Republicii Moldova spune că în condițiile prețurilor de pe piața internațională la gazele naturale, majorarea tarifelor pentru consumatorii finali este inevitabilă, iar valoarea tarifelor ar putea ajunge până la 14 lei pentru un metru cub de gaz.

„Calculele noastre arată că tariful va fi dublu față de cel achitat acum, acum tariful este de 4 lei și 30 de bani. Tariful aprobat în viitorul apropiat va fi cel puțin 8 lei, cel mult 13-14 lei. Puterea de cumpărare a cetățenilor este mică pe fundalul creșterilor prețurilor la multe produse. De aceea, este un tarif foarte mare pentru cetățeni, care va duce la creșteri în lanț a prețurilor la produse și servicii. Pentru a diminua efectele negative pentru populație, trebuie de urgență de aprobat mecanismul de compensare. Guvernarea trebuie să acopere această creștere pentru toți: și pentru populație și pentru agenții economici”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Deși anterior critica intențiile guvernării de a împrumuta din exterior, acum Igor Dodon le solicită guvernanților să profite de relațiile bune cu comunitatea europeană și să ia credite pentru a compensa tarifelor tuturor cetățenilor.

„Sunt câteva elemente de compensare: fie împrumuturi externe, fie alocări din buget pentru compensarea unei părți a creșterii. Ar putea fi anulat TVA pentru gaz, care este de 8% în Republica Moldova, asta ar oferi suplimentar 300 de milioane de lei, bani care ar putea fi utilizați pentru compensarea cetățenilor. Încasările la buget sunt destul de mari în acest an, datorită politicilor corecte promovate anul trecut, ar fi bine să anuleze TVA și asta se face simplu, prin Parlament”, a mai spus Dodon.

Igor Dodon spune că dacă ar fi existat un guvern socialist, ar fi fost prelungit vechiul contract de achiziție a gazului, expirat la 30 septembrie, ceea ce ar fi însemnat un preț de 210 – 220 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"