NordNews
Avem ce spune

Igor Dodon o critică pe Maia Sandu, la un an de la trimiterea acestuia „în istorie”

La un an de la alegerea actualei președintă a țării, Maia Sandu, și 100 de zile de la învestirea Guvernului Gavrilița, fostul președinte al țării, Igor Dodon, și-a manifestat nemulțumirea și a venit cu un mesaj critic față de acțiunile Cabinetului de miniștri și a șefei statului, desfășurate în această perioadă.

Pașii făcuți în primul an de mandat al Maiei Sandu nu l-au satisfăcut pe fostul șef de stat, Igor Dodon, care a venit cu o „evaluare” pe scurt. În opinia sa, „la fel ca în cazul Guvernului Gavrilița, nimeni nu s-a așteptat că triumful de atunci se va transforma atât de rapid și atât de brutal într-un fiasco politic și economic total”.

„N-a existat în istoria Republicii Moldova un guvern care să dezamăgească atât de rapid și atât de urât oamenii. În doar 100 de zile, Guvernul Gavrilița a devenit sinonim cu criza economică, pandemică, energetică, socială. Ce avem după 100 de zile de guvernare PAS?  Avem creștere de prețuri absolut la toate produsele și serviciile. Creștere de îmbolnăviri și de morți din cauza pandemiei prost gestionate. Restanțe la salarii, demiteri abuzive ale funcționarilor, umilirea medicilor și a învățătorilor, falimentarea agricultorilor și a întreprinzătorilor mici și mijlocii. În aceste trei luni de guvernare PAS, Republica Moldova a trecut și printr-o stare de urgență în energetică, deoarece guvernul n-a negociat la timpul cuvenit contractul pentru gaz, iar rezultatul negocierilor a dus la majorarea mai mult decât dublă a prețului și a tarifelor pentru consumatori. Compensațiile anunțate de guvernanți sunt o păcăleală prezentată cu aroganță și lipsă de bun simț. De fapt, cetățenii nu vor primi aproape nimic substanțial, ei au fost amăgiți, fiindcă li se compensează doar un procent foarte mic din creșterea prețului la gaze, când în realitate ei vor plăti sume majorate pentru toate serviciile, pentru căldură, pentru mâncare, transport, pentru tot. După estimările mai multor experți, Moldova se pregătește să intre în cea mai gravă criză socială și economică de la independență încoace. Sunt strașnice prognozele care se fac”, scrie Dodon pe pagina sa de facebook.

Totodată, Igor Dodon a declarat că guvernarea PAS ar face „experimente cinice” pe cetățenii țării și face comparație dintre guvernarea socialistă și cea actuală.

„Stimați cetățeni, țara noastră a nimerit pe mâna unor diletanți, care fac experimente cinice pe oameni, creează crize pe loc gol și apoi dau vina pe alții. Dar justificările și mesajele populiste despre moștenirea grea nu mai merg. Cetățenii așteaptă de la PAS soluții, nu justificări, pentru asta i-au votat, nu pentru a le explica de ce nu pot face nimic. Eu nu spun că socialiștii au avut o guvernare perfectă, am avut și noi problemele noastre, orice guvernare le are, dar niciodată nu am împins țara spre un asemenea dezastru și când o să vedeți ce urmează în săptămânile și lunile următoare o să înțelegeți cât de real e ceea ce vă spun acum”, mai afirmă Igor Dodon.

Fostul președinte a mai acuzat-o pe Maia Sandu că s-a remarcat doar prin deplasări peste hotare, deși presa l-a „botezat” de Dodon în perioada cât a fost președinte „cel mai călător șef de stat”, deoarece frecvent ținea calea spre Federația Rusă.

„Tot azi se împlinește un an de când Maia Sandu a obținut votul cetățenilor pentru a conduce țara. Și, la fel ca în cazul Guvernului Gavrilița, nimeni nu s-a așteptat că triumful de atunci se va transforma atât de rapid și atât de brutal într-un fiasco politic și economic total. Președintele Maia Sandu s-a remarcat în acest an doar prin călătorii repetate peste hotare, prin creșterea cheltuielilor de întreținere a instituției prezidențiale, prin declarații scandaloase și prin subordonarea dictatorială a tuturor structurilor statului, inclusiv s-a remarcat prin „atacul raider” asupra Procuraturii Generale, operat de forțele subordonate direct Președinției. În același timp, cetățenii au aflat că Maia Sandu, ca șef de stat, nu este responsabilă de nimic și nu poate sau nu vrea să rezolve problemele care preocupă cu adevărat oamenii”, a mai menționat Dodon.

Amintim că, la 15 noiembrie 2020, în cadrul turului doi a scrutinului prezidențial, Maia Sandu, susținută de PAS l-a învins pe șeful statului de atunci, socialistul, Igor Dodon. Maia Sandu a acumulat 57,4% din voturi, față de 42,5% obținute de către Igor Dodon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"