NordNews
Avem ce spune

Igor Dodon, pus sub învinuire în dosarul ,,Energocom”. Acesta nu-și recunoaște vina

Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost pus sub învinuire de către Procuratura Generală pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”. 

Potrivit PG, la 29 decembrie 2021, ex-președintele R. Moldova a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii enunțate.

Totodată, oamenii legii informează că învinuirea formulată se referă la acțiunile lui Igor Dodon din perioada anilor 2008-2009, atunci când acesta a deținut funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

Acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008 de către directorul general al SA „Energocom” a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania străină Ungaria,  în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societățile pe acțiuni. Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice  pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%”, se arată într-un comunicat emis de Procuratura Generală.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de  11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.

Mijloace bănești au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore. Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În cadrul audierilor de astăzi, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este învinuit, menținând declarațiile date în calitate de bănuit.

În privința acestuia a fost menținută măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală, în condițiile prevăzute de art.198 din Codul de procedură penală”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, Igor Dodon este cercetat penal și în cadrul unui alt dosar penal. Acesta este bănuit de coruperea pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"