NordNews
Avem ce spune

Igor Dodon renunţă la dubla indexare a pensiilor

Președintele Igor Dodon ar fi mințit cetățenii R. Moldova, atunci când le-a promis indexarea pensiilor de două ori pe an. Cel puțin asta reiese din proiectul de lege pregătit de Guvernul tehnocrat, condus de Ion Chicu, și care urmează să fie votat în Parlament.

Potrivit documentului, pensionarii nu vor primi odată în an adaosul la pensii de 12%, în funcție de performanțele economice ale țării, ci de două ori la fiecare jumatate de an, a câte 3%. În opinia fostei ministre a Finanțelor, Natalia Gavrilită, modificarea care urmeaza sa fie efectuată în leagea pensionării de Guvernul Chicu, va anula creșterea în valoare dublă a veniturilor majorității pensionarilor.

Potrivit proiectului votat la sfârşitul anului trecut, în condiţiile unei inflaţii de 6%, indexarea pentru cei cu pensii mici ar fi fost de 12%. Acum, propunerea lui Dodon ar însemnă indexarea la 1 octombrie cu 3% și la 1 aprilie cu alte 3%.
La data de 19 decembrie, anul trecut, Parlamentul a votat unanim modificări la Legea privind sistemul public de pensii, prin care este prevăzută indexarea de două ori pe an a pensiilor, ce nu depășesc minimumul de existență. Atunci, media creșterii anuale a prețurilor de consum pentru ultimii trei ani a fost stabilită drept coeficient de indexare pentru toate pensiile.
Astfel, cei mai săraci pensionari urmau să beneficieze de o indexare în valoare dublă a pensiilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata