NordNews
Avem ce spune

Igor Munteanu a sesizat Curtea Constituțională privind câteva aspecte ale asumării de răspundere a guvernului Chicu

Vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, a sesizat Curtea Constituțională (CC) privind interpretarea articolului 106/1 din constituție. Articolul reglementează angajarea răspunderii guvernului în fața parlamentului, scrie diez.md

Deputatul solicită Curții Constituționale să explice:

  1.  dacă mai poate fi convocată o ședință a parlamentului pentru asumarea răspunderii guvernului în cazul în care prima ședință a eșuat din lipsă de cvorum;
  2. dacă absența majorității deputaților de la ședința de prezentare a asumării de răspundere poate fi considerată drept un refuz de dezbatere a programului.

Pentru că guvernul Chicu și-a votat propriile legi (4) printr-o asumare de răspundere controversată, legi care ar fi trebuit să fie votate prin procedură obișnuită în mod normal, cred că în acest fel guvernul și-a depășit atribuțiile sale, efectuând o clară ingerință în ceea ce Curtea Constituțională a numit «monopolul legislativ al parlamentului», potrivit Hot.10 din 13.4.2020, a spus Igor Munteanu.

Deși constituția atribuie guvernului (art. 106/1) dreptul de angajare de răspundere pentru anumite legi, acestea trebuie să se conformeze unor criterii speciale, fiind prezentate legislativului într-o sesiune specială, și nu ordinară. Este de competența parlamentului să adopte legea bugetului și să controleze executarea lui (art. 66/f). Guvernul a sfidat cutuma existentă în Moldova prin care legile bugetului și rectificările lor se fac prin proceduri obișnuite legislative, profitând de 51 de voturi chinuite ale PSRM-PDM, ceea ce m-a determinat să adresez la 10 iulie 2020 o sesizare la Curtea Constituțională, solicitându-i să se pronunțe dacă această asumare a fost ori nu adoptată în mod constituțional”, a declarat deputatul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"