NordNews
Avem ce spune

Igor Munteanu: Unii influenceri „anti-haos” susțin, de fapt, guvernarea lui Dodon

Vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, se întreabă dacă este anti-haos sau manipulare discursul celor care contestă oferta Platformei DA pentru un nou guvern asumat pe deplin. Potrivit parlamentarului, unor dintre cei care se declară „adversarii haosului”, de fapt, „le tremură vocea” la ideea de guvern nou în R.Moldova, care ar înlocui actualul Executiv, în corespundere cu oferta făcută în iunie de Platforma DA, scrie deschide.md

Acești influenceri susțin de fapt guvernarea lui Dodon și tolerează bazaconiile făcute de Ion Chicu, în opinia lor „răul cel mic”. Pentru că de aia, știți voi. Un nou guvern ar însemna haos, spun ei, iar ceea ce avem azi la guvernare ar fi unul fel de „armonie universală”, în opinia lor de fini specialiști în toate. Numai că cetățenii RM nu prea gustă asemenea indulgență suspectă față de PSRM, care denotă mult cinism și superficialitate. Să inserăm în acest context de „armonie” și faptul că anumiți deputați au fost sechestrați recent chiar în clădirea legislativului de la Chișinău și impuși să citească texte dictate de gardienii lor. În acest context viciat de grave derapaje democratice, actualul șef de stat I.Dodon promite regimului separatist de la Tiraspol moșii și localități, de parcă și-ar împrumuta grebla vecinului, în ciuda faptului că populația acestor localități au luptat cu arma în mână să facă parte din RM în 1992 și nu sub cizma unei armate de ocupație. Tot în această armonie, RM își numără azi victimele celei mai dezastruoase guvernări în domeniul sănătății – 18.000 persoane infectate, 603 decese și 390 cazuri grave de Covid19, pe care, posibil, finuții comentatori, îi scot din peisajul analizei de context. În acest sistem, guvernul vrea să-i oblige pe medici să revină la muncă, ca pe niște militari în termen, crezând astfel că situația ieșită de sub control nu poate fi rezolvată cu mijloace civile. Tot sub acest guvern s-au luat cele mai aberante decizii de răspuns la criza economică, în urma cărora, companiile private au rămas pe drumuri, are loc falimentarea în masă a IMMurilor, prioritatea guvernului fiind clientela politică. Asta-i „răul cel mic”? Oare?”, a menționat Munteanu.


Vicepreședintele Platformei DA vine și cu câteva precizări în legătura cu desfășurarea lucrărilor Parlamentului în iulie:

  1. Povestea angajării de răspundere politică cu care a venit PM Chicu în Parlament este doar un pretext minor în proiectul lui I.Dodon de a bloca activitățile legislativului și a-l dizolva. Despre asta au vorbit liderii fracțiunii recent, anunțând că acesta va fi primul decret semnat de I.Dodon după re-alegere. Astăzi, PSRM și-ar dori să închidă gura opoziției, iar mașinăria de propagandă are 2 instrumente: denigrarea ori sechestrare. Propaganda PSRM susține că ne-participarea deputaților din opoziție la ședința asumării de răspundere guvernamentală ar fi, Doamne ferește! o încălcare a Constituției, de parcă nu anume o asumare de răspundere a fost declarată neconstituțională (Hotărârea Curții Constituționale N.10 din 13.04.2020), ca urmare a nerespectării procedurilor. Este clar că denigrarea și manipularea sunt piesele uzuale ale unei ”uzurpări târâtoare”.
  2. Ar fi bine să realizăm că I.Dodon are nevoie în ajun de scrutin de un guvern docil, care să-i furnizeze influența și bunurile pe care le va folosi în campanie, folosindu-se de sateliții săi politici pentru a i se asigura supraviețuirea, blocând acțiunile opoziției. Pentru a nu pierde puterea, alegerile parlamentare anticipate vor deveni scop în sine pentru Dodon, folosindu-se narațiunea ”pierderii de reprezentativitate” a Parlamentului ca urmare a traseismului. De parcă traseismul s-a născut în politica din RM ieri. Ipocritul Igor Dodon uită că anume el e produsul generic al traseismului politic, și că nu s-a împiedicat de traseism în legislativul trecut (până în 2019), în care sateliții săi actuali au recrutat armate de deputați să-și securizeze puterea. Moraliștii din ultima vreme nu vorbesc despre faptul că o parte din vina acestui traseism se află chiar în esența sistemului electoral mixt pe care PSRM și PD l-au votat cu veselie în 2017, în ciuda opiniilor critice ale Comisiei de la Veneția și a partidelor din opoziție.
  3. Ultimele declarații anti-parlamentare, vocalizate de șeful statului, I.Dodon, scoate în evidență faptul că pentru el, Parlamentul nu reprezintă suveranitatea poporului, ci un banal instrument politic, care trebuie să i se supună. Și dacă va considera necesar, el va dizolva parlamentul cu prima ocazie, urmându-și proiectul de re-capturare a instituțiilor statului în scopul propriilor interese meschine. Asta-i lecția pe care a învățat-o plenar din desele sale vizite la Moscova. Și singura de altfel. Este de așteptat că joi, prin reactivarea mandatului legat de deputatul Gațcan, PSRM va dori să-și revendice câștigul unui buget rectificat pe genunchi, adoptat prin angajare de răspundere, în beneficiul electoral al Președintelui Dodon, care nici nu ascunde acest lucru. Bucuria lor nu va dura mult, sper eu. Efemeridele asumării de răspundere au picioare de lut, iar blocajele în funcționarea Parlamentului de către PSRM își vor pierde relevanța atunci când partidele de opoziție vor realiza că singura cale de ieșire din impas este instalarea unui guvern anti-criză, de tranziție politică spre viitoarele alegeri anticipate, care să readucă RM la normalitate.

Haosul este numele guvernării Chicu-Dodon, nu încurcați farfuriile, dragi băgători de seamă ai vieții politice din RM”, a punctat Igor Munteanu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"