
Mai mulți părinți semnalează că la începutul noului an școlar li se cer bani pentru dezinfectanți, dar și pentru termometre în instituții, în contextul pandemiei COVID-19. Ministrul Educației, Igor Șarov, susține că cea mai gravă situație la acest capitol este în Chișinău, dar dă asigurări că responsabilii vor curma foarte dur colectarea de bani, scrie cotidianul.md.
Șarov spune că subiectul măsurilor de protecție împotriva COVID-19 a fost inclus pe ordinea de zi a primei ședințe a grupului de lucru întru siguranța educației.
„Guvernul a alocat 31 de milioane de lei pentru dezinfectanți. Avem sprijin și din partea UNICEF, ne-au acordat 480 de mii de dolari pentru dezinfectanții, dintre care prima tranșă a fost repartizată în perioada 24-28 august către direcțiile raionale de educație”, a precizat Șarov, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Întrebat de ce totuși, directorii instituțiilor de învățământ apelează la părinți pentru a contribui cu bani, Șarov spune că va emite un ordin la acest subiect.
„Vreau să vă asigur că noi vom curma foarte dur aceasta. Cele mai frecvente cazuri erau la nivelul orașului Chișinău. Am avut o discuție cu colegii de la Primărie care în colaborare cu colegii de la Centrul Național Anticorupție vor examina fiecare dintre cazuri în parte. Ca rezultat al acestei ședințe, joi voi emite un ordin la acest subiect”, a precizat ministrul Educației.
Totodată, Șarov susține că în permanență au existat tentative de a fi colectate taxe în școli, dar în condiții de pandemie lucrurile sunt mai grave.
„Au existat întotdeauna taxe suplimentare, dar, în prezent acestea sunt mult mai periculoase. Când se află că se cer bani, rog să fie sesizat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, se poate face direct sau anonim”, a menționat Igor Șarov.
Conform datelor prezentate de organele locale de specialitate în domeniul învățământului, din 1.252 instituții de învățământ general publice și private în 1.233 de instituții procesul educațional se desfășoară fizic cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor.
19 instituții de învățământ vor activa de la distanță, dintre care 11 instituții sunt în carantină, iar 8 dintre ele nu și-au reluat activitatea din varii motive.