NordNews
Avem ce spune

IGSU recomandă cetăţenilor să nu supraîncălzească sobele în această perioadă

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă atenţionează oamenii să fie foarte prudenţi la exploatarea surselor de încălzire a locuinţelor. Avertizarea pompierilor vine în contextul temperaturilor scăzute de afară în special pe parcursul nopţii, ceea ce îi face pe oameni să supraîncălzească sobele, transmite tvrmoldova.md. 

Specialiştii recomandă persoanelor să stingă focul din sobe pe timpul nopţii şi să aerisească încăperile pentru a evita intoxicaţiile cu monoxid de carbon. Angajaţii IGSU îndeamnă gospodarii să nu ţină obiectele de mobilier şi lucrurile combustibile în apropierea surselor de încălzit, pentru a evita inflamarea acestora sau aprinderea obiectelor de la căldura cedată de instalaţiile de încălzire.

Mai mult, specialiştii recomandă ca proprietarii caselor să verifice utilitatea surselor de încălzit, iar în cazul în care au depistat fisuri pe sobe să înceteze exploatarea acestora până la înlăturarea definitivă a problemelor. Fisurile la sobe şi coşurile de fum pot duce la emanarea de gaze toxice în locuinţă, iar în cele din urmă persoanele ar putea cu uşurinţă să se intoxice cu monoxid de carbon.

Atenţionarea pompierilor este şi pentru oamenii care folosesc cazane alimentate cu gaze naturale. În acest sens, specialiştii recomandă persoanelor să verifice cazanele înainte de exploatare şi să utilizeze doar instalaţii autorizate şi standardizate. În caz de defecţiune, oamenii sunt îndemnaţi să invite pentru reparaţie doar specialişti în domeniu.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat în următoarea perioadă temperatura aerului în unele regiuni ar putea atinge valori termice de minus 20 de grade celsius. În aceste condiţii riscul de supraîncălzire şi utilizare necorespunzătoare a surselor de încălzit este mult mai mare. În caz de situaţii de risc persoanele pot apela Serviciul 112.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"