NordNews
Avem ce spune

Imagini care rămân în istorie. Ultima zi cu Marea Britanie în Parlamentul European

Aplauze, cântece şi mesaje de la revedere în Parlamentul European, unde s-a scris, miercuri, un nou act important din divorţul Marii Britanii de Uniunea Europeană. Cu un vot covârşitor, eurodeputaţii au ratificat ieşirea regatului din blocul comunitar, cu două zile înainte de momentul efectiv, scrie digi24.ro.

Eurodeputatul Guy Verhofstad, raportor pentru Brexit în Parlamentul European: „Ei (europarlamentarii britanici, n.red.) au adus întotdeauna agerime, şarm, inteligenţă…cel puţin unii dintre ei şi, să recunoaştem, uneori şi încăpăţânare. Este trist să vedem plecând o ţară care ne-a eliberat de două ori, care a vărsat de două ori sânge pentru eliberarea Europei. Acest vot nu reprezintă un adio, ci din punctul meu de vedere este doar un la revedere”.
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: „Niciun nou parteneriat nu va aduce înapoi beneficiile apartanenenţei la aceeaşi uniune. Cu siguranţă nu ne vom expune companiile competiţiei neloiale. Cu cât va face mai mult Marea Britaniei pentru a păstra standardele noastre privind protecţia socială şi drepturile muncitorilor, cu atât va fi mai bun accesul pe piaţa unică. Ne va fi dor de voi şi puteţi conta pe noi aşa cum şi noi ştim că putem conta pe voi”.
Imediat după vot, care a pecetluit plecarea eurodeputaţilor britanici, numeroşi europarlamentari şi-au dat mâna în hemiciclu şi au intonat cântecul scoţian de rămas bun „Auld Lang Syne” (Nu este decât la revedere), unii fluturând eşarfe în culorile drapelelor britanic şi european. Eurodeputații britanici anti-Brexit nu și-au ascuns părerea de rău, și-au îmbrățișat colegii și au plâns.

EU Parliament Approves Brexit Deal In Historic Session
Nu toți europarlamentarii britanici se bucură pentru Brexit Foto: Guliver/Getty Images

Atmosfera a fost amestecată, miercuri, în Parlamentul European. A fost o zi foarte lungă, dar cu final previzibil. Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, a fost omul zilei, personajul care a atras atenția: foarte zâmbitor, a făcut selfie-uri, s-a plimbat peste tot, a făcut o demonstrație cu steaguri britanice, a fost dat chiar afară cumva din sala de plen de președintele Parlamentului European, pentru că deja făcea prea multă gălăgie, a relatat trimisul special Digi24, Cristina Cileacu.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"