NordNews
Avem ce spune

În 2022, salariul net al unui judecător constituțional va crește cu 7 204 de lei, iar salariul net al președintelui Curții Constituționale cu 4 804 de lei. Precizările CC

În anul 2022, salariul net al unui judecător constituțional va crește cu 7 204 de lei, iar salariul net al președintelui Curții Constituționale (CC) cu 4 804 lei. Asta spun reprezentanții CC, care au anunțat marți, 4 ianuarie, „diferențele exacte dintre salariul judecătorilor constituționali în 2021 și salariul pe care aceștia îl vor avea în 2022”, scrie zdg.md.

„În ultima perioadă, piața ideilor din Republica Moldova a fost dominată de discuțiile despre salariile judecătorilor Curții Constituționale. De cele mai multe ori, discuțiile nu au fost însoțite de probe, încercându-se adesea inducerea în eroare a opiniei publice prin invocarea unor măriri exagerate ale salariilor judecătorilor. Inducerea în eroare persistă și după modificările recente la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Pentru a evita prejudicierea continuă a imaginii Curții Constituționale prin aceste luări de poziție, considerăm necesar să vă prezentăm diferențele exacte dintre salariul judecătorilor constituționali în 2021 și salariul pe care aceștia îl vor avea în 2022. De asemenea, vom prezenta cu cât s-a modificat salariul asistenților judiciari de la Curtea Constituțională”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit CC, în 2021:

  • salariul brut al unui judecător constituțional a fost de 31 954 lei. Salariul net al acestuia a fost de 25 589 lei;
  • salariul brut al Președintelui Curții Constituționale a fost de 39 000 lei, iar salariul său net de 31 232 lei;
  • salariul brut al unui asistent judiciar de la Curtea Constituțională a fost de 8687 lei.

În 2022, urmare a modificărilor legale,

  • salariul brut al unui judecător constituțional va fi de 40 950 lei, iar salariul net al acestuia va fi de 32 793 lei;
  • salariul brut al Președintelui Curții va fi de 45 000 lei, iar salariul său net – 36 036 lei;
  • ca urmare a modificării valorii de referință, conform CC, salariul brut pentru asistenții judiciari va fi de 9198 lei.

În context, reprezentanții Înaltei Curți menționează faptul că, de pe 1 ianuarie 2022, salariul net al unui judecător constituțional a crescut cu 7 204 lei, iar salariul net al președintelui CC cu 4 804 lei.

Pe 24 decembrie curent, Parlamentul a reexaminat proiectul care prevede majorarea salariilor de bază pentru judecătorii CC. Astfel, salariile judecătorilor CC se vor majora, dar nu așa cum a anunțat Legislativul anterior. Amendamentul care prevede modificarea sporului cu caracter specific, de la 40% la 100%, pentru judecătorii CC și personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific a fost exclus din proiectul politicii bugetar-fiscale. Astfel, începând cu 2022, salariile de bază ale magistraților CC se vor majora de la 31 954 de lei la 40 950 de lei.

Legea a fost supusă reexaminări din cauza nepromulgării a acesteia de către președinta R. Moldova. Deputații au examinat obiecțiile expuse de către șefa statului, în special asupra amendamentului ce vizează majorarea remunerării judecătorilor Curții Constituționale prin modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"