NordNews
Avem ce spune

În această zi de 10 septembrie s-au…

1709
În anul 1709 la Constantinopol s-a născut Antioh Cantemir, poet, scriitor și diplomat, fiul domnitorului Dimitrie Cantemir. Era fiul mezin al domnului Dimitrie Cantemir și al doamnei Casandra, fiica lui Șerban Cantacuzino.

Antioh Cantemir

Poet, diplomat, adept ferm al științei și filosofiei moderne, el atrage atenția lui Voltaire și Montesquieu, face cunoștință cu savanți renumiți din epocă ca P. Maupertuis, A.-C.Clairaut, L.V.Euler, H. Sloane, B. Fontenelle. Imediat după moartea poetului, opera sa este tradusă și editată în limbile franceză și germană, devenind obiectul discuțiilor și confruntărilor literare în Franța și Germania de la mijlocul secolului al XVIII-lea. În Rusia, larg răspândite în copii manuscrise, satirele crează autorului o mare popularitate. Contemporanul său V.K.Trediakovski menționa că Antioh Cantemir „… fără îndoială este cel mai mare și cel mai iscusit poet rus”. Publicate pentru prima dată în limba rusă, în 1762, la aproape două decenii după moartea poetului, „Satirele și alte poetice compuneri” au sporit și mai mult interesul pentru personalitatea și creația lui Antioh Cantemir. Satirele cantemiriene au fost înalt apreciate de scriitorii ruși A.S. Pușkin, V.A. Jukovski, C.N.Batiuskov, K.F. Râleev, V.G. Belinski. Educația și instrucția lui Antioh Cantemir începe în casa părintească.
 
1872
Astăzi se îmlinesc 146 de ani de la moarte conducătorului revoluției de la 1848-1849 din Transilvania, Avram Iancu.
Avram Iancu a fost şi continuă să fie un simbol al românilor din Transilvania. Personalitatea sa a fost romanţată şi idealizată tocmai pentru a servi naţionalismului românesc din perioada comunistă. Tocmai de aceea, aspecte biografice considerate incomode au fost date uitării, iar imaginea lui Avram Iancu s-a rezumat doar la aceea de ”Crăişor al munţilor”.
Avram Iancu

Avram Iancu pare un personaj tabu în special pentru naţionalismul românesc. Este, de altfel, simbolul luptei pentru drepturi a românilor transilvăneni din secolul al XIX-lea. Din acest motiv, personalitatea sa a fost idealizată, romanţată, mai ales în anii de exacerbare naţionalistă, din perioada interbelică şi mai apoi comunistă.  Practic, tot ce a fost incomod în biografia lui Avram Iancu a fost trecut în plan secund, iar liderul revoluţionarilor transilvăneni de la 1848 a rămas doar ”Crăişorul Munţilor”. Dincolo de această imagine idealizată, Avram Iancu a fost un om cu bune şi cu rele. Dezgolit de mituri, transilvăneanul pare mai degrabă un personaj controversat.
 
1919
Austria a semnat tratatul de la Saint Germain, prin care a recunoscut independența Poloniei, Cehoslovaciei, Iugoslaviei și Ungariei, precum și apartenența Bucovinei la România și a Tirolului de Sud la Italia.
Tratatul de la Saint Germain

Tratatul de pace de la Saint Germain en Laye, cunoscut sub numele de Tratatul de la Saint Germain a reprezentat tratatul de pace încheiat între Aliații din Primul război mondial și noii create Republici a Austriei. Tratatul a fost semnat la data de 10 septembrie 1919 de către reprezentanții Austriei și reprezentanții diplomatici ai 17 state. Prin tratat, s-a recunoscut independența Republicii Austria (numită colocvial în acea perioadă Austria Germană pentru a se marca diferența față de Austro-Ungaria), a fost recunoscută de jure dezmembrarea Dublei Monarhii, prin constituirea statelor Polonia, Cehoslovacia și a Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, apartenența Bucovinei la România și a Tirolului de Sudîn Italia.Prin acest tratat, Austria a fost obligata sa renunte in favoarea Romaniei la toate drepturile asupra Bucovinei.
 
1960
La Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumită de gazde la grande bionda, a sărit 1,85 metri și a câștigat medalia olimpică de aur la o diferență de 14 cm față de următoarea clasată. În total România a obținut 10 medalii (3 aur, 1 argint, 6 bronz).
Iolanda Balaș

Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism. În anul 2010 Iolanda Balaș a primit din partea regelui Mihai, în cadrul ceremoniei desfășurate la Palatul Elisabeta din București, decorația regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc, pentru modul în care a condus Federația Română de Atletism și pentru promovarea excelenței în sportul românesc, precum și a tinerilor sportive.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata