NordNews
Avem ce spune

În această zi de 15 octombrie s-au…

Astăzi este Ziua Mondială a Bastonului Alb, instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varşovia (Polonia).
 

Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere, dar și un simbol al independenței. Inițial  bastonul  era un instrument ajutător în călătorii. În perioada interbelică, el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că purtătorul este nevăzător, începând din Europa și apoi răspândindu-se în America de Nord.
James Biggs, un fotograf englez, a inventat bastonul alb, în 1921. În urma unui accident  în care și-a pierdut  vederea. Fotograful a hotărât să-și vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai ușor de către șoferi.
 

1844

În comuna Röcken, Germania, s-a născut Friedrich Nietzsche, cel mai important filosof al secolului al XIX-lea.

 
Un rol important în  gândirea lui F. Nietzsche are conceptul de „voință de putere”. În anii ’20, opera lui filozofului a fost revendicată de nazismul german și de fascismul italian  în sprijinul doctrinei totalitare. La aceasta a contribuit și sora lui Friedrich Nietzsche, Elisabeth Forster, nazistă înverșunată și admiratoare a lui Hitler, care a falsificat unele texte în favoarea  ideologii. Unele dintre aceste false interpretări persistă și în zilele noastre.

1893

În 1893 s-a născut Regele Carol al II-lea, rege al României (1930-1939).

 
Anul 1940 a consemnat fărâmițarea României Mari ca urmare a pactului dintre Germania și URSS, situație care a avut efecte dezastruoase asupra reputației monarhului român. Regele Carol al II-lea a renunțat de mai multe ori la troin iar în decembrie 1925 se refugiază în Franța cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman.

2011

Proteste globale izbucnesc în 951 de orașe din 82 de țări. Protestul a fost prima dată solicitat de platforma spaniolă Democracia Real Ya! și aprobat de oameni din întreaga lume.
 
Platforma este o mișcare socială largă care consideră că actualul sistem politic și economic nu este capabil să asculte și să reprezinte cetățenii săi și, prin urmare,  cere schimbări ale politicilor sociale și economice actuale, care au dus pe mulți oameni la șomaj, la pierderea locuințelor și la sărăcie. Protestele din 2011 au fost comparate cu mișcarea socială din mai 1968 din Franța.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"