NordNews
Avem ce spune

În această zi de 16 octombrie s-au…

  1854

S–a născut poetul, dramaturgul şi prozatorul Oscar Wilde, scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză.

Oscar Wilde fiul unui medic irlandez, tatăl său, William Wilde, doctor specialist în boli de ochi și urechi. Mama sa, Jene Francesca Elgee era poetă și jurnalistă. În timpul școlii, Oscar a excelat în studiul clasicilor, la limba greacă și la desen, câștigând numeroase premii și burse de studiu. În 1878, primește premiul „Newdigate” pentru poezie și inițiază mișcarea „Artă pentru Artă”, prin care dezvoltă teoria sa asupra estetismului. În 1882  publică prima sa culegere de versuri. În 1888 apare cartea „Prinţul fericit” , în 1891 apare romanul Portretul lui Dorian Gray” .
 

1886

A decedat doctorul Gheorghe Polizu, autorul primelor manuale medicale din România.

Gheorghe A. Polizu medic român, membru de onoare al Academiei României, autorul primului manual românesc de anatomie „Prescurtare de anatomie descriptive pentru medici și felceri”. La fel a mai publicat un atlas de fiziologie.
Medic primar la spitalele Filantropia 1852-1857 și Colțea 1852-1854.
A fost profesor universitar de anatomie descriptivă 1869-1880 și fiziologie, decan al Facultății de Medicină București de trei ori.
Gheorghe Polizu s-a implicat și în viața politică, fiind ales deputat și senator de Olt, pe listele PNL, în mai multe legislaturi.
 

1902

Cercetătorul francez Alphonse Bertillon realiza prima amprentă digital.

Amprenta digitală reprezintă rezultatul procesului numit amprentare digitală. Rezultatul acestui proces, denumit de asemenea și hash, este o reprezentare numerică, rezumativă, de dimensiune fixă, a datelor pentru care s-a dorit generarea amprentei. Amprenta digitală tinde să identifice unic conținutul datelor amprentate, astfel încât pentru doua serii de date diferite prin conținutul lor, rezultatul amprentei ar trebui sa fie de asemenea diferit. Relativ la funcția utilizată pentru generarea amprentei, rezultatul, indiferent de marimea datelor pentru care se dorește amprentarea, trebuie să fie de lungime fixă. Mai exact, marimea unei amprente nu este direct dependentă de marimea conținutul amprentat, ci de algoritmul folosit pentru amprentare.
Caracteristica fundamentală a amprentei digitale este contribuirea la protecția și siguranța datelor.
 

1986

S-a născut interpreta română Inna.

Inna, nume real Elena Alexandra Apostoleanu, născută la 16 octombrie 1986, MangaliaRomânia.  Este o cântăreață de muzică dancepop și house din România. A început să colaboreze cu echipa de producători Play & Win în 2008, an în care a fost lansat și primul său disc single, „Hot”, piesă ce a ajuns pe primul loc în clasamentele radio din România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Ungaria, Turcia și Grecia.
De pe albumul său de debut, Hot 2009, Inna a lansat alte patru discuri single, „Love”, „Déjà Vu”, „Amazing” și „10 minutes”, toate acestea câștigând poziții fruntașe în clasamentele de specialitate din Europa. Pe 15 aprilie 2009, cântăreața a semnat un contract de management cu una dintre cele mai importante case de înregistrări din AmericaUltra Records. Prin semnarea acestui acord, compania se angaja să promoveze materialele discografice ale cântăreței în S.U.A., Regatul Unit și Canada. Ulterior, interpreta a câștigat patru trofee la gala premiilor Romanian Music Awards
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"