NordNews
Avem ce spune

În această zi de 18 septembrie s-au…

53

S-a născut Împăratul Roman, Traian, care a domnit între 98-117. El a fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă.

Traian a fost fiul lui Marcus Ulpius Traianus, un proeminent senator și general dintr-o familie romană faimoasă (Ulpii). Familia s-a stabilit în provincia Baetica, în Spania de azi, cândva spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Punic, iar Traian a fost doar unul din membrii familiei Ulpii, familie care a continuat și după moartea sa.
S-a născut pe 18 septembrie 53, în orașul Italica, din provincia romană Hispania. Tânăr fiind, a urcat în ierarhia armatei romane, luptând în cea mai periculoasă zonă a Imperiului Roman, în zona Rinului. A luat parte la războaiele lui Domițian împotriva germanilor și era unul dintre cei mai mari comandanți militari ai imperiului când Domițian a fost ucis în 96.
Renumele său i-a servit în timpul succesorului lui Domițian, Nerva, care era nepopular în cadrul armatei și avea nevoie de cineva ca să obțină sprijinul legiunilor. A obținut acest sprijin prin numirea lui Traian ca fiu adoptiv al său și succesor, în toamna anului 97 (27 octombrie). Viitorul împărat Hadrian i-a adus vestea lui Traian despre adopție, obținând astfel bunăvoința lui Traian pentru restul vieții sale. La moartea lui Nerva pe 27 ianuarie 98, Traian i-a succedat fără nici un incident, fiind respectat de supuși. Astfel primul roman ne-italian a devenit împărat.
Dar Traian a rămas în istorie și pentru luptele sale. În 101, a lansat o expediție în regatul Dacia, aflat la nord de Dunăre și l-a forțat un an mai târziu pe regele Decebal să capituleze, după ce Traian a asediat cu succes capitala Sarmizegetusa. Traian s-a întors la Roma încununat cu succes și a primit titlul de Dacicus Maximus.
Totuși, la scurt timp, Decebal a adus iarăși probleme Imperiului Roman, încercând să convingă regatele vecine nord-dunărene să i se alăture. Traian se hotărăște să atace din nou, inginerii săi construind un imens pod peste Dunăre, și reușesc să cucerească Dacia în 106, capitala dacilor, Sarmizegetusa fiind distrusă. Decebal s-a sinucis, iar în locul capitalei distruse Traian a construit un nou oraș, numit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. A hotărât să colonizeze Dacia cu romani și a anexat-o ca provincie romană.
 

1851

Acum 167 de ani a apărut prima ediție a ziarului american The New York Times sub titlul „The New York Daily Times”.

The New York Times este un cotidian american ce apare în New York și este distribuit internațional. Este deținut de The New York Times Company, care are în portofoliu alte 15 publicații, printre care și International Herald Tribune și The Boston Globe.
The New York Times a fost înființat în anul 1851 și este numit the Gray Lady datorită stilului conservativ și imparțial. Ziarul a obținut 98 de premii Pulitzer până în anul 2008 și a avut un tiraj de aproximativ 1 milion de exemplare în anul 2007.
 

1952

Charlie Chaplin a părăsit Statele Unite pentru o călătorie în Europa și nu a putut intra înapoi în SUA la ordinul lui J. Edgar Hoover, directorul FBI.

Cu toate că filmele lui Chaplin s-a bucurat de un succes major în Statele Unite și el a fost rezident din 1914 până în 1953, actorul a menținut o atitudine naționalistă neutră. În timpul erei „McCarthismului”, Chaplin a fost acuzat de activități antiamericane și a fost suspectat că ar fi comunist, iar Edgar J. Hoover, care le ordonase subordonaților săi de la FBI să țină dosare secrete detaliate care îl aveau ca obiect pe Chaplin, a încercat să îi anuleze acestuia rezidența SUA. Presiunea FBI-ului asupra lui Chaplin a crescut după ce acesta a susținut deschiderea unui al doilea front în Europa în anul 1942 și a ajuns la un nivel critic la sfârșitul anilor 1940, când membrii ai Congresului SUA l-au amenințat că îl vor chema să dea declarații. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, probabil de frica aptitudinilor dovedite ale lui Chaplin de a satiriza investigațiile. În anul 1952, Chaplin a părăsit SUA cu intenția de a face o excursie scurtă acasă, în Marea Britanie, pentru premiera de la Londra a filmului Limelight. Hoover a aflat de această excursie și a negociat cu cei de la Serviciul Imigrări pentru a-i anula actorului permisiunea de a reintra în țară. Chaplin a decis să nu se întoarcă în Statele Unite, scriind: „… De la sfârșitul ultimului război mondial am fost ținta unor minciuni și a propagandei unor grupuri puternice care, prin influența lor și cu ajutorul primit de la presa americană, au creat o atmosferă nesănătoasă în care liberalii pot fi marginalizați și persecutați. În aceste condiții îmi este imposibil să îmi continui munca în SUA, așa că am renunțat la rezidența mea în această țară.” Chaplin s-a mutat la Vevey, în Elveția. Mai târziu, în 1972, Chaplin a revenit pentru scurt timp în SUA în aprilie 1972 împreună cu soția sa pentru a primi un premiu Oscar și pentru a discuta despre cum vor fi redistribuite filmele sale, fiind primit cu căldură.
 

1958

Prozatorul, criticul literar și publicistul român din Basarabia, Anatol Moraru împlinește astăzi 60 de ani.


Anatol  Moraru s-a născut la 18 septembrie 1958, în satul Scumpia, raionul Fălești, Republica Moldova. Licențiat al Facultății de Filologie a Universității de Stat „ Alecu Russo“ din Bălți (1984), studii de doctorat la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Republicii Moldova (1986-1989). Titular al Catedrei de literatură română și universală a Universității de Stat “Alecu Russo“ din Bălți (din 1989), redactor-asociat al revistei SEMN (din 1995), redactor-șef al publicaţiei periodice independente ACCENT PROVINCIAL (2000 -2004), redactor-şef al revistei CONFLUENŢE BIBLIOLOGICE (2005-2012), redactor la portalul de știri www.nordnews.md (2018-).
Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (din 2004), membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 2012).
Cărți publicate:
– volumul de nuvele Nou tratat de igienă, Chișinău, Editura Gunivas, 2002 (Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru debut (2003), Premiul Fundației Culturale Române pentru debut (2003), Premiul Salonului Internațional de Carte din Chișinău (2003);
– romanul Turnătorul de medalii, Chișinău, Editura Prut Internațional (2008); volumul de povestiri Nu mă tentează, Chișinău, Editura Cartier, 2011 (Premiul Salonului Internațional de Carte din Chișinău pentru proza scurtă (2012);
– volumul de proză scurtă Confidența unui loser, București, Editura Casa de pariuri literare, 2013 (Premiul Salonului internațional de Carte din Chișinău pentru proza scurtă (2014);
– antologia de proză scurtă Toți sunt unu, Iași, Editura TipoMoldova (2013).
– volumul de proză scurtă Punct de vedere, Iași, Editura Junimea 2017 (Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru proza scurtă)(2018).
În 2010 i-a apărut cartea didactică Ion Druță. Opera epică și dramatică, Chișinău, Editura ARC, iar în 2014, la aceeași editura, iese de sub tipar o altă mini monografie: Dumitru Matcovschi: opera lirică, epică și dramatică.
Prezent în volume colective și antologii, din țară și din străinătate.  Proze traduse în franceză, cehă, engleză și azeră.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"