NordNews
Avem ce spune

În această zi de 24 august s-au…

79

Acum două mii de ani, liniștea din golful Napoli a fost întreruptă de erupția violentă a Muntelui Vezuviu.În 48 de ore, cât a durat erupția, mii de oameni au murit și câteva orașe au fost distruse, două dintre ele îngropate complet sub cenușă: Pompeii și Herculaneum.

Muntele Vezuviu a explodat în jurul prânzului, propulsând în atmosferă un nor de cenușă. În următoarele ore, tone de cenușă și material vulcanic au căzut asupra orașului Pompeii. Cei mai mulți dintre locuitori s-au refugiat din calea dezastrului, dar aproximativ 2000 de persoane au rămas ascunși în pivnițe sau structuri de piatră, unde sperau să fie în siguranță. Direcția vântului a protejat Herculaneum de faza inițială a erupției, dar în cele din urmă orașul a fost acoperit de un nor toxic de cenușă, urmat de un val ucigător de flux piroclastic. Locuitorii rămași în Pompeii au supraviețuit primei zile a erupției, dar au murit în ziua de 25 august, când un nor de gaze toxice a împânzit orașul, sufocându-i pe cei rămași.
 

1820

La 24 august a încetat din viaţă Ion Budai Deleanu, scriitor, filolog, lingvist, istoric și jurist român, corifeu al Școlii Ardelene.

Și-a facut studiile elementare la Cigmău. Din 1772 a urmat seminarul greco-catolic din Blaj și apoi Facultatea de Filosofie din Viena (1777-1779). Tot aici obține titlul de doctor în filosofie. Câștigă o solidă cultură umanistă și adâncește studiul limbii latine, învață limbile germană, franceză și italiană. În timpul studiilor de la Viena, proiectează întocmirea unui lexicon, în 10 volume, pentru care culege material. Este unul din reprezentanții de frunte ai Școlii Ardelene.
În timpul studiilor de la Viena i-a cunoscut pe Samuil Micu, Petru Maior și pe Gheorghe Șincai. A împărtășit convingerile iluministe ale acestora. A îndeplinit pentru un timp slujba de psalt la Biserica Sf. Barbara ca apoi să se stabilească la Liov, unde a obținut, prin concurs, postul de secretar juridic al tribunalului provincial. În 1796 devine judecător la Curtea de Apel, funcție pe care o deține tot restul vieții. Elaborează numeroase lucrări, cele mai multe rămase însă în manuscris, și publicate – doar în parte – mult după moartea sa. Îl preocupă domenii variate: drept, pedagogie, istorie, etnografie, lingvistică și literatură. La scrierile originale se adaugă traduceri de opere legislative și literare.
Întreaga activitate a lui Ioan Budai – Deleanu a fost încununată prin opera literară, formată din cele două poeme eroicomice şi satirice Ţiganiada şi Trei Viteji (neterminată). În fapt şi concret, realizarea literară de esenţă naţională este Ţiganiada, operă capitală a unei vieţi, această epopee unică în literatura noastră, rod al unei îndelungate elaborări şi scrisă în două variante, ultima începută in 1800 şi terminată la 1812.
 

1947

La Rio de Janeiro în 1947 se naște Paulo Coelho, un mare scriitor brazilian. Cărțile lui au fost traduse în 67 de limbi și publicate în peste 150 de țări. În societatea contemporană operele lui se socot clasice. Ideile de bază sunt drama și psihologia.

Înainte de a deveni unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986 face pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viața și cariera literară. Cărțile sale dezvoltă drame universale, valabile oriunde și pentru oricine, ceea ce explică primirea entuziastă de care se bucură pe toate meridianele. Cărțile lui Paulo Coelho traduse în peste 50 de limbi, s-au vândut în zeci de milioane de exemplare. Este consilier special UNESCO în cadrul prograrnului Convergențe spirituale și dialoguri interculturale, co-director al Centrului Shimon Peres pentru pace. Distins cu numeroase și importante premii, medalii și ordine, printre care cel de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare din Franța (martie 2000). Este fondator al Institutului Paulo Coelho, care acordă ajutoare îndeosebi copiilor și bătrânilor din păturile defavorizate ale societății braziliene.
 

2006

La 24 august 2006, în București a murit într-un accident rutier Cristian Nemescu, regizor și scenarist român din „noul val” cinematografic.

Cristian Nemescu a absolvit Academia de Artă Teatrală și Cinematografică Caragiale din Bucureștiîn 2003. Filmul său de absolvire a fost un scurtmetraj intitulat Poveste la scara C, care a primit premiul la NYU International Student Film Festival și la Premiers Plans în Angers, Franța. The European Academy Awards l-a nominalizat drept „cel mai bun scurtmetraj” al acelui an.
În ultimul său film, California Dreamin’ (nesfârșit), joacă și actorul american Armand Assante. Filmările au fost încheiate în luna iulie 2006. În mai 2007, filmul a primit prestigiosul premiu Un certain regard, la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes. Cristian Nemescu a câștigat peste 20 de premii, printre care Marele Premiu la NYU International Student Film Festival din New York, Premiul Special al Juriului la Bruxelles Short Film Festival din Belgia, Public’s Choice la Milano Film Festival din Italia, Premiul Publicului la Internationale Grenzland Filmtage Festival din Germania.
Cristian Nemescu a murit într-un accident de mașină alături de inginerul său de sunet, Andrei Toncu. Nemescu și Toncu erau într-un taxi, care a fost lovit pe podul Eroilor din București, de un Porsche Cayenne. Mașina, mult mai masivă decât taxiul, fusese condusă de un cetățean britanic, care a trecut pe culoarea roșie cu viteză de 113 km/hîn timp ce taxiul circula doar cu 42 km/h.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"