NordNews
Avem ce spune

În această zi de 26 septembrie s-au…

1965

În orașul Bolgrad s-a născut cel de-al cincilea președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko.

Petro Oleksiiovici Poroșenko este un om de afaceri miliardar și politician ucrainean, care din 7 iunie 2014 este Președinte Ucrainei. Poroșenko a mai fost Ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei între 2009 și 2010, Ministru al Comerțului și Dezvoltării Economice în 2012, iar între 2007 și 2012 a condus Consiliului Băncii Naționale a Ucrainei. Pe lângă politică, Poroșenko deținea o serie de companii, printre care și fabrica de ciocolată „Roshen”, care i-a adus supranumele ”Regele Ciocolatei”.
Uneori este prezentat ca unul dintre cei mai influenți oameni din politica ucraineană.
El a fost ales Președinte al Ucrainei pe 25 mai 2014, obținând 54% din totalul voturilor în primul tur al scrutinului.
Petro Poroșenko și-a petrecut anii copilăriei în Tighina, unde a învățat limba română.
 
 

1983

Locotenent-colonelul Stanislav Evgrafovici Petrov a salvat omenirea de un eventual război nuclear.

Stanislav Evgrafovici Petrov  a fost un locotenent-colonel retras al Apărării Antiaeriane Sovietice. La data de 26 Septembrie 1983, el era ofițerul responsabil al centrului de monitorizare nucleară de la Oko, sistemul centrului raportând că o rachetă nucleară a fost lansată din Statele Unite Ale Americii. Petrov a considerat avertizarea ca fiind una falsă, astfel, decizia sa prevenind un contraatac de proporții gigantice și o distrugere reciprocă din partea Statelor Unite ale Americii și al aliaților din NATO. Investigații ulterioare au confirmat că avertizarea satelitului a fost cauzată de o defecțiune.
 

2001

În data de 26 septembrie este marcată Ziua Europeană a Limbilor.

Ziua Limbilor Europei este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții. Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.
Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. De atunci, în fiecare an, la 26 septembrie, în fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătorește Ziua limbilor vorbite.
În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.
Mesajul principal pe care l-a transmis ediția din 2010 a Zilei limbilor a fost următorul: Limbile străine stimulează afacerile, pentru că angajații cu competențe lingvistice, care constituie o achiziție valoroasă pentru angajator, facilitează vânzările în alte țări, iar persoanele care își caută un loc de muncă și, în același timp, învață o limbă străină, își îmbunătățesc șansele de angajare.
 

2005

 Soldatul american Lynndie England este găsită vinovată în scandalul de tortura de la închisoarea Abu Ghraib în timpul ocupației din Irak. A doua zi, ea a fost condamnată la trei ani de închisoare.

În 2004, o imagine cu tânăra de 22 de ani care ţinea în lesă un deţinut irakian a făcut înconjurul lumii. Fostul preşedinte George W. Bush recunoştea că scandalul de la Abu Ghraib era „o ruşine” pentru Statele Unite.
După apariţia fotografiilor, England a fost degradată şi dată afară din armata americană. Altor zece soldaţi, dintre care făceau parte şi două femei, le-au fost aduse învinuiri legate de abuzurile de la Abu Ghraib. Trei alţi soldaţi au fost absolviţi de orice vină.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"