1818
Acum 200 de ani s-a născut la Thorton, lângă Bradford în Yorkshire, Marea Britanie în familia lui Patrick Brontë și Maria Branwell, renumita nuvelistă Emily Brontë . Ea a fost romancieră și poetă engleză, renumită pentru romanul său Wuthering Heights – clasica literaturii Engleze. Emily a fost a doua din cele trei surori Brontë: Charlotte și Anne. Ea a publicat sub pseudonimul andogin – Ellis Bell. În 1847 publică unicul ei roman „La răscruce de vânturi”, tradus în limba română de Henriette Yvonne Stahl.
1898
Astăzi, se împlines 120 de ani de la decesul cancelaruluo german , Otto von Bismark, Otto Eduard Leopold von Bismarck – Graf von Bismarck (conte), apoi Fürst von Bismarck-Schönhausen (principe) – (n. 1 aprilie1815, d. 30 iulie 1898) a fost un om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și o figură dominantă în afacerile mondiale. Ca prim-ministru (în germană: Ministerpräsident) al Prusiei între 1862 și 1890, el a supervizat unificarea Germaniei de la 1871. În 1867 devenise cancelar al Confederației Germane de Nord. A proiectat Imperiul German de la 1871, devenind primul său cancelar („Cancelar al Imperiului”) și dominând afacerile acestuia până la demiterea sa în 1890. Diplomația lui, numită „politică realistă” (Realpolitik), și modul autoritar în care conducea statul i-au adus porecla de „Cancelarul de Fier” („der Eiserne Kanzler”).
1945
Al doilea război mondial: Submarinul japonez I-58 aflat sub comanda lui Mochitsura Hashimoto scufundă vasul american USS Indianapolis. Comandamentul Forțelor Navale nu a avut cunoștință de scufundarea navei până când n-au fost reperați supraviețuitori trei zile și jumătate mai târziu. Din cei 1196 membri ai echipajului au supraviețuit 321.
1947
În această zi s-a născut în Austria starul hollywoodian, Arnold Schwarzenegger. El este un fost culturist și actor american, politician republican, care a servit ca cel de-al treizeci și optulea guvernator al statului California.
Schwarzenegger și-a câștigat faima ca actor Hollywood-ian în filme de acțiune. În zilele când era campion mondial de culturism a fost supranumit „stejarul austriac” și „Arnold cel Tare”. Supranumele „Arnie” l-a dobândit în timpul carierei de actor, iar mai recent a fost numit „the Governator” (combinarea cuvintelor governor și terminator, după filmele din seria de filme „Terminator”).
1948
Jean Reno, pe numele său de botez Juan Moreno y Herrera Jiménez s-a născut pe 30 iulie 1948 în Casablanca, Maroc din părinți spanioli (din Cadiz-Andalusia ) ce au fugit din țara natală și s-au refugiat în Africa pentru a scăpa de regimul fascist al lui Francisco Franco („El Caudillo” ). Jean s-a stabilit în Franța abia la vârsta de 17 ani împreună cu tatăl său, mama sa murind de tuberculoză când familia încă se afla în Maroc. A început să studieze actoria mai târziu și a apărut atât la televiziune cât și pe scenele de teatru. A jucat în toate piesele pe care le-a pus în scenă regizorul Didier Flamand din 1977 până în 1981, și apoi a avut rolul principal în primul film al acestuia ”Vis, La “(1993). Datorită constituției fizice cu care a fost înzestrat de natură, la începutul carierei a primit numai rol de indivizi brutali. Mulțumită aptitudinilor ce aveau să apară mai târziu, a reușit să se rupă de aceste stereotipuri și să interpreteze orice rol începând cu comedii romantice ( “Vizitatorii”, “Pantera Roz”) până la filme de acțiune (Ronin, Leon, etc). În cariera a avut de două ori ocazia să joace roluri de “ucigași plătiți” fără scrupule – psihoticul “Victor the Cleaner” în Nikita (1990) precum și cel al mai calmului Léon in “Léon” (1994).
1952
În satul Taxobeni, raionul Fălești s-a născut politicianul român de origine basarabeană Ilie Ilașcu. Este unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia (1988-1992). Președinte al Frontului Popular din Moldova – Filiala Tiraspol (1989-1992, an când a fost lichidată de forțele separatiste). Participant la luptele armate de la Nistru (1992), în calitate de comandant al unor trupe militare cu destinație specială ale Ministerului Securității Naționale din Republica Moldova. Ulterior a fost deținut politic al regimului de la Tiraspol (1992-2001), condamnat la moarte (1993) de către o instanță neconstituțională subordonată politic Moscovei. În rezultatul presiunilor politice efectuate asupra autorităților Federației Ruse, de către comunitatea internațională, și îndeosebi de conducerea APCE și UE, la 5 mai 2001 Ilie Ilașcu este transferat la Chișinău și predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova și României. Multe din activitățile sale politice de la Tiraspol și îndeosebi activitatea sa în perioada de război, nu se cunosc. Însă despre unele se cunoaște foarte puțin doar din sursele militare rusești, că Ilașcu și unitatea sa specială luptând în spatele frontului a adus mari pierderi Armatei a 14 Rusești și bandelor de cazaci veniți să lupte în Transnistria contra moldovenilor.
2011
Ziua internațională a prieteniei este proclamată, din 2011, ca ziua în care se sărbătorește la nivel mondial prietenia între oameni, țări și culturi. Are loc, anual, în prima duminică din luna august.
Inițial a fost creată de cei din industria producției de felicitări, Hallmark Cards(en), în anul 1930, aceștia sperând ca la un moment dat, să ajungă o sărbătoare mondială, iar vânzarile lor să crească. Această sărbătoare presupune cumpararea de felicitări cu diverse mesaje de prietenie și oferirea lor către persoanele la care țin cel mai mult.