NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

-1048-

S-a născut Omar Khayyám, poet persan, cunoscut și pentru   pelerinajul la Mecca. S-a ocupat și  de rezolvarea ecuațiilor cubice, fiind primul matematician care studiază acest subiect. A reușit să  obțină un calendar mult mai exact decât cel gregorian, adoptat în Europa patru secole mai târziu. A  scris peste o mie de catrene numite rubaiat. De regulă conținutul operelor sale era   legat de mistica islamică, adică de sufism.

 

-1765-

 Un incendiu a distrus o mare parte din Montreal, Quebec. Montreal este cea mai populată aglomerație urbană francofonă din lume, după Paris. Este un important centru de comerț, industrie și cultură.

-1804-

 
Senatul l-a proclamat pe Napoleon I Bonaparte împărat al Franței.  A fost încoronat de către Papa Pius al VII-lea la 2 decembrie 1804, în cadrul unei ceremonii fastuoase ce a avut loc la Catedrala Notre Dame din Paris.  Împăratul Napoleon I a opus armatele Imperiului Francez împotriva fiecărei puteri majore europene și a dominat Europa continentală printr-o serie de victorii militare.

-1868-

S-a născut  Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei. La festivitățile de încoronare de la Moscova din 1896, mai multe mii de persoane au fost călcate în picioare și au murit în îmbulzeala iscată la ceremonie. Nicolae a aflat despre catastrofă mai târziu în aceeași zi și a vrut să anuleze festivitățile care urmau, dar a fost convins să nu facă asta de rude și de sfetnici. Mulți au văzut decesele ca pe o prevestire nefastă.

Nicolae nu era pregătit suficient să domnească după moartea neașteptată a tatălui său. Nicolae al II-lea s-a dovedit incapabil să facă față sarcinilor combinate ale conducerii țării în timpul unor situații agitate din punct de vedere politic și ale conducerii armatei ruse în cel mai mare conflict internațional de până atunci.

-1897-

   Este publicat Romanul Dracula al autorului irlandez Bram Stoker.  Bram Stoker a început activitatea ca scriitor, fiind critic de teatru la ziarul local Dublin Evening Mail. Stoker nu a călătorit niciodată în estul Europei, locul în care se desfășoară acțiunea romanului Dracula, însă timp de șapte ani s-a dedicat unui studiu intens de cercetare a folclorului european și a poveștilor mitologice cu vampiri. Prima adaptare cinematografică a romanului Dracula se numește „Nosferatu – Simfonia groazei” în regia lui F.W.Murnau.


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"