NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

Astăzi este Ziua europeană a parcurilor. În fiecare an, la 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naţionale, cu scopul de  a reaminti oamenilor  adevărata valoare şi beneficiile ariilor protejate din spațiul european. Hotărârea  celebrării acestei zile a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia, iniţiativa îi  aparţine Federaţiei EUROPARC.

-1844-

Samuel Morse  prima telegramă  în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, pentru a inaugura prima linie telegrafică. Conținutul mesajului a fost: „Ce a făcut Dumnezeu?”
Alfabetul Morse este o metodă de transmitere a informației folosind secvențe standarte și unice de semne, pulsații scurte și lungi. Acestea sunt cunoscute în mod comun ca „puncte” și „linii”  ce definesc  litere, cifre și caractere specifice unui mesaj.

-1903-

Este inaugurat Castelul Pelișor, care a fost construit la inițiativa regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria. Mobilierul și decorațiunile interioare au fost realizate în mare parte de către Bernhard Ludwig, indică mișcările inovațiilor artistice de la început de secol.

Pelișor are doar 99 de încăperi, spre deosebire de Castelul Peleș cu 160 de încăperi. Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reședință princiară, deține o valoroasă colecție de artă decorativă care reunea artiști români debutanți.

În perioada comunistă, castelul a fost preluat de către statul român, devenind Casa de creaţie a scriitorilor, compozitorilor şi artiştilor plastici din România.

-1962-

Astronautul american, Scott Carpenter a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spatială Aurora 7. El este cel de-a doilea american care a efectuat un zbor orbital. Scott Carpenter, mai este cunoscut și pentru faptul că s-a scufundat în toate oceanele, inclusiv sub gheața Oceanului Arctic.

-1981-

Președintele ecuadorian Jaime Roldos a murit într-un accident de avion în circumstanțe misterioase, corpurile au fost arse, fără a fi recunoscute. Jaime Roldos a fost cel de-al  33-lea președinte al Ecuadorului, cunoscut pentru poziția sa fermă privind drepturile omului. Roldos pe parcursul mandatului său a emis multe decrete în favoarea populației,  reducând orele de lucru pe săptămâna, la 40 de ore și mărind salriul minim de două ori , la 4.000 de sucres pe lună, aproximativ 160 de dolari SUA, un rezultat destul de bun pentru anul  1979.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"