NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

Astăzi este Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii, care mai este cunoscută și ca Ziua internațională a Căștilor Albastre.
Ziua internațională a Căștilor Albastre este marcată anual la 29 mai, pentru a comemora cei 113.000 militari, polițiști și civili, implicați în circa șaisprezece misiuni din cele mai periculoase locuri de pe glob și pentru a aduce un omagiu celor căzuți în misiunile de menținere a păcii în lume.
Anul acesta, Organizația Națiunilor Unite celebrează cea de-a 70-a aniversare a activității de menținere a păcii a ONU, care a creat  un mecanism sigur pentru a ajuta țările implicate în conflicte să creeze și să păstreze o pace durabilă.
Castile Albastre au devenit un simbol al sperantei pentru milioanele de oameni din diferite părți ale lumii.

-1868-

 Are loc asasinarea  prințului Serbiei, Mihailo Obrenovich al III-lea, la Belgrad. 1868. Este considerat cel mai iluminat conducător al Serbiei moderne. El a susținut ideea unei federații balcanice împotriva Imperiului Otoman. Asasinii purtau  costume negre ca să nu fie recunoscuți,  prințul a fost omorât cu un pistol în timp ec călătorea cu amanta Katerina și  mama ei Prințesa Anka.

 

-1903-

Regele Alexandru Obrenovici al Serbiei și regina Draga au fost asasinați la Belgrad de către un grup de ofițeri de armată. Gruparea teroristă care a executat omorul purta numele de Mâna Neagră, care i-a reproșat  regelui o atitudine provestică.

-1917-

 S-a născut  John F. Kennedy, al 35-lea președinte al Statelor Unite.  Promova o politică a  noilor frontiere care promitea reforme în educație, sănătatea publică, programul spațial (care a înregistrat progrese rapide), precum și  abordările problemelor constante: șomajul, locuințele și rasismul. Kennedy avea să desfășoare tranziția de la economia de război la cea de pace. A scris o carte istorică – „Profiles in Courage”, care a câștigat premiul Pulitzer.

-1990-

Parlamentul rus îl alege pe Boris Elțîn președinte al Federației Ruse. A fost primul președinte al Rusiei, precum și primul conducător din istoria acestei țări ales în mod direct. n 1961, încurajat de „dezghețul” lui Nikita Hrușciov, se înscrie în Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Elțîn a fost salutat în întreaga lume ca un erou pentru că a salvat Uniunea Sovietică de revenirea tiraniei și  de reaprinderea Războiului Rece.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"