NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

Astăzi este  Ziua gardianului public, care este marcată anual în România. Corpul Gardienilor publici sărbătorește Ziua gardianului public, începând cu  anul 1993 prin hotărârea Guvernului României. Gardienii participă la diferite concursuri profesionale, intreceri sportive  la fotbal, tenis de masa, sah și table, precum și la  concursuri de tir.

-1431-

A fost arsă pe rug Jeanne d’Arc, în vârstă de 19 de ani, de către tribunalul dominat englez. Jeanne d’Arc reprezintă una dintre cele mai misterioase şi mai captivante personalităţi din istoria fanceză. Fiind protagonista unor succese deosebite pe care poate să le obţină o femeie pe câmpul de luptă.  simplă, de la ţară, fără cultură, s-a aflat în fruntea unor trupe franceze descurajate, pe care le-a condus către victorie asupra unei armate engleze bine pregătite de război.
La vârsta de 13 ani, în timp ce se ruga în biserică satului, Ioana aude la un moment dat un glas tainic, care o îndeamnă să meargă la Bourges unde se refugiase Carol al VII-lea pentru a salva regatul francez, stăpânit în mare parte de englezi. Ea a mărturisit ulterior: “Aveam 13 ani când am auzit vocea Domnului care m-a ajutat şi care m-a îndrumat. Vocea era însoţită de o lumină.”pentru acest fap a fost acuzată de schizofrenie.
Tânăra cunoştea lucruri secrete, astfel că Prinţul moştenitor al Franței a fost  convins că Ioana este trimisă de Dumnezeu şi-i încredinţează comanda trupelor din oraşul Orleans.
Jeanne se deosebea de fetele de la acea vreme prin tunsoarea scurtă, băieţească,  și prin trup prea musculos, prin faptul că se îmbrăca bărbăteşte, călărea un cal alb, ţinând într-o mână spada şi în cealaltă un stindard alb. Curajoasa domnișoară era o luptătoare aprigă dar și o iubitoare și făcătoare de  pacea, care îşi avertiza duşmanii înainte de fiecare bătălie să renunţe la luptă.
Popularitatea imensă a tinerei devenea deranjantă pentru autorități,  astfel că acestea negociază încheierea unui armistiţiu cu englezii, spre dezamăgirea tinerei eroine, care îşi vede anulate eforturile sale şi ale soldaţilor. Mai apoi este condamnată de justiție  ca find vrăjitoare și arsă pe rug pentru  „faptele diabolice ale unei vrăjitoare”.
În prezent este recunoscută ca fiind  un erou național al Franței, iar biserica catolică a declat-o sfântă.

-1635-

A fost semnată Pacea de la Praga în urma Războiului de Treizeci de Ani. A fost un război condus sub pretext religios. Cauza principală a fost lupta pentru supremație în Europa, în special aspirațile Franței, condusă de cardinalul Richelieu, de a se încadra pe plan european în detrimentul Imperiului romano-german și puterii Habsburgilor.

-1778-

S-a născut Voltaire, filosof și scriitor iluminist francez. Voltaire a criticat biserica și religia și  s-a autonumit Theist, un om cu credința în Dumnezeu, dar care a renunțat la creștinism. A scris memoriile, tratatele de științe naturiste, istorie și politică, dar și opere dramatice și poetice.

-1915-

A avut loc primul genocid al secolului XX, comis prin aplicarea Ordinului general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak. Sute de mii de oameni nu au ajuns la destinație, iar alții au murit în urma epidemiilor.

-1971-

Naveta spațială americană „Mariner 9″ este lansată într-o misiune pentru a aduna informații științifice despre Marte. Naveta este primul satelit artificial al planetei Marte.

-1990-

A avut loc un puternic cutremur de pământ în Vrancea cu o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter. Cutremurul  a creat pagube importante în România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina. În România, 8 persoane au murit și 362 au fost rănite. Din acestea, 100 au fost rănite serios, iar 262 au suferit leziuni ușoare. În Republica Moldova, 4 oameni au murit și zeci au fost rănite, iar în nordul Bulgariei, o persoană a murit în urma unui atac de cord.

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata