NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

1711


S-a încheiat cea de-a doua și ultimă domnie în Țara Moldovei a lui Dimitrie Cantemir.
El a fost domnul Moldovei în două rânduri și un mare cărturar al umanismului românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de  enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin. George Călinescu îl descria drept „un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru.”
 

1942


În Al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii sunt de acord să trimită ajutor în baza programului Lend-Lease Uniunii Sovietice. Lend-Lease sau Legea de împrumut și închiriere a fost o lege promulgată de Franklin Delano Roosevelt în timpul celui de-al doilea război mondial la 11 martie 1941, care dispunea vânzarea, închirierea sau împrumutarea oricărei categorii de mijloace militare tuturor țărilor a căror apărare era socotită vitală pentru apărarea Statelor Unite. Această lege a îngăduit țării să devină „arsenalul democrațiilor“.
 

1978


Virginia Ruzici, jucătoare de tenis de câmp, cucerește titlul de campioană la Roland Garros, fiind prima română laureată atât la simplu, cât și la dublu, alături de jucătoarea iugoslavă Mima Iausovec. Virginia Ruzici este o fostă jucătoare profesionistă de tenis, actuală antrenoare, manager și comentator sportiv din România.
Originară din Câmpia Turzii, a devenit jucătoare profesionistă în 1975. Virginia Ruzici a câștigat 14 titluri la simplu în cariera sa, incluzând unul de Grand Slam, la Roland Garros (Paris) în 1978. În acea finală, Virginia a învins-o pe câștigătoarea din 1977, Mima Jaušovec, cu scorul de 6-2, 6-2.
S-a retras din cariera sportivă în anul 1987, fiind antrenoare de tenis și comentator sportiv. În prezent este managerul jucătoarei românce Simona Halep dar și comentator sportiv la postul Eurosport.
 
 

1985


Un ou Fabergé a fost vândut pentru £1.375.00 la New York, Statele Unite. Peter Carl Fabergé, cunoscut de asemenea sub numele de „Karl Gustavovici Fabergé”, a fost un bijutier rus, cunoscut îndeosebi pentru „Ouăle Fabergé”, bijuterii realizate din metale și pietre prețioase, la baza cărora se află tradiția pascală.
Tatăl său era un bijutier, iar Peter Carl a preluat afacerea acestuia, după moartea sa. În 1885, țarul Alexandru al III-lea al Rusiei i-a cerut lui Fabergé să facă o bijuterie în formă de ou de Paște pentru soția sa, astfel apărând celebrele Ouă Fabergé
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"