NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

 

 1915


S-a născut David Rockefeller, bancher și filantrop american, cel mai longeviv miliardar, aflat în topul celor mai bogați 300 de oameni ai lumii. Bunicul său a fost legendarul magnat al petrolului John D. Rockefeller. Unul dintre citatele care i se atribuie lui David este următorul: „Tot ce avem nevoie este o criză majoră, iar națiunile vor accepta Noua Ordine Mondială” – David Rockefeller, într-un discurs din 23 septembrie 1994 la un dineu al ambasadorilor ONU.
 

1990

Russian Flag — Image by © Royalty-Free/Corbis

Federația Rusă își proclamă suveranitatea și independența. Rusia îşi proclamă suveranitatea sub impulsul lui Boris Elţîn. Apoi nouă republici sovietice îşi declară independenţa, în august şi septembrie 1991.
În decembrie acelaşi an, liderii ucrainean, rus şi belarus semnează un tratat prin care pun capăt URSS: În total 11 ţări se nasc din spargerea ei, unclusiv cele trei ţări baltice, care vor adera la UE în 2004.

1999


În Kosovo s-au constituit Forțele din Kosovo (KFOR), conduse de NATO, cu scopul menținerii păcii în provincie,
KFOR  este o forță militară condusă de NATO cu scopul menținerii păcii și a unei împrejurări pașnice în Kosovo fiind sub administrația ONU după sfârșitul războiului din Kosovo.
KFOR s-a format pe 12 iunie 1999 și au intrat în Kosovo, în urma unui mandat de două zile al ONU după adoptarea Rezoluției 1244 al Consiliul de Securitate ONU. În acea perioadă, Kosovo suferise o criză umanitară gravă cu forțele militare din Republica Federală Iugoslavia (RFI) și Armata de Eliberare din Kosovo (UÇK). Conflictele etnice erau uriașe, iar numărul de morți a atins recordul din istorie. Aproximativ 1 milion de refugiați au părăsit regiunea.
Conform unor organizații internaționale, Kosovo devenise o țară cu destinație mare pentru traficul de prostituție a femeilor și tinerelor, după stabilirea Misiunii Administrative Interimare a Organizației Națiunilor Unite în Kosovo (UNMIK) în 1999. Prezența trupelor din partea ONU/NATO, a „ajutat” la creșterea traficului de prostituție. Potrivit organizației Amnesty International, cele mai multe prostituate erau din Moldova, România, Bulgaria și Ucraina.
În anul 2007 KFOR era formată din 16,000 de trupe militare. Prezența KFOR în ziua de azi este necesară pentru a menține securitatea și stabilitatea în Kosovo iar ONU urmărește statisticile către viitor.
 
 

2002

 
Guvernul Republicii Moldova a interzis utilizarea formulei „limba şi literatura română” în documentele oficiale, motivând că în Constituţie limba de stat este „limba moldovenească”.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"