NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

 

1848

A fost sfințit drapelul național tricolor român, adoptat prin decret la 14 iunie de către Guvernul revoluționar de la București. Drapelul avea culorile albastru, galben, roșu și avea înscrisă deviza „Dreptate, Frăție”. Drapelul național al României este un tricolor cu benzi verticale, având o proporție de 2:3 între lățime și lungime.

1977

A fost inaugurat, la Paris, atelierul lui  Constantin Brâncuși, reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o clădire separată de clădirea Muzeului de Artă Modernă. Spațiul cuprinde 148 de sculpturi și încearcă să redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin. Constantin Brâncuși  a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

 

1985

A avut loc, la Ploiești, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, interzis de către autoritățile comuniste, înființat la 17 septembrie 1973 și condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu. Spectacolele aveau loc la început luni după-masa, seara în sala Teatrului „Ion Creangă” din București, dar mai târziu s-au făcut turnee în toată țara, spectacolele desfășurându-se pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare. Spectacolele au fost interzise în anul 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la stadionul Petrolul din Ploiești, care s-a soldat cu cinci morți și câteva zeci de răniți.

2005

Casa Bloomsbury  scoate la licitație prima ediție a romanului autobiografic „Mein Kampf”, semnat de Adolf HitlerMein Kampf este o operă autobiografică, dar și o platformă program a nazismului, mai ales al doilea volum. Hitler descrie aici unele „soluții” la „problema evreiască”. Multă vreme s-a crezut că Mein Kampf este singura carte scrisă de Hitler.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"