NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

1816

 
În anul 1816 reprezentanții diferitor provincii din Argentina au proclamat independența statului  față de Spania și au declarat formarea Provinciilor Unite din America de Sud. Unii dintre delegați susțineau ideea creării unei monarhii constituționale, iar alții a unui sistem federal guvernamental. În mai 1862 orașul Buenos Aires a fost desemnat capitala Argentinei. Între 1865 și 1902, Argentina a participat la numeroase războaie pentru stabilirea granițelor cu vecinii săi (Paraguay, Chile, Brazilia).

1941


Armata Română încheie operațiunile militare în Nordul Bucovinei, atingând granița existentă între România și URSS în vara anului 1940. Eliberarea nordului Bucovinei a relevat capacitatea comandanților de a concepe și conduce acțiuni variate și complexe: atacuri frontale, manevre de întoarcere, urmărire rapidă și eficientă a inamicului, virtuțile ostășești și spiritul de jertfă al soldaților. Înaintând pe drumuri desfundate de ploi, sub focul artileriei sovietice de dincolo de Nistru, Armata Română atingea pe 7 iulie râul, terminând eliberarea nordului Bucovinei și a unei părți a Basarabiei, permițând emiterea unui comunicat oficial care anunța evenimentul: “Meritaţi-vă morţii, meritaţi-vă Patria! Trăiască România!”

1894


S-a născut în Rusia în orașul Kronstadt, viitorul laureat al Premiului Nobel, fizicianul Piotr Kpița. Despre strălucitul cercetător al fascinantei lumi a atomului se spune în cel mai bun caz, că avea „origini basarabene”. Ambii părinți ai lui Kapița erau originari din Basarabia și e ușor de înțeles ce limbă se vorbea în familia sa. Foarte probabil, unul dintre strămoșii paterni ai savantului s-a numit… Căpiță. Tatăl său a fost inginer militar, ajungând la gradul de general, iar mama sa a fost specialistă în filologie.

1956


În provincia californiană Concord din SUA în familia unui ajutor de scenarist de piese teatrale, Mefford Hanks și a unei asistente pe nume Janet Marylyn s-a născut Thomas „Tom” Jeffrey Hanks.  Tom Hanks este un actor, regizor și producător de film american, câștigător a două premii Oscar pentru cel mai bun actor. El și-a început cariera în comedii înainte de a obține succese notabile ca actor dramatic.
La ora actuală, Hanks este listat ca fiind nr. 2 în topul actorilor cu cele mai mari încasări atât în SUA – 3,3 miliarde dolari – cât și în lume – aproape 6 miliarde $.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata