NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

1475

Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei (1457-1504), a recunoscut suzeranitatea regelui Ungariei și a obținut sprijinul lui Matei Corvin în lupta împotriva turcilor. După ce Ștefan cel Mare, a încheiat pacea cu Regele Cazimir al Poloniei, Matei  Corvin l-a atacat pe Ștefan cel Mare, dar a fost înfrânt în lupta de la Baia, oastea sa retrăgându-se, fiind urmărită de cea a lui Ștefan cel Mare. În urma acestei bătălii regele  Matei Corvin a fost rănit  de trei săgeți și o lovitură de lance.

 

1937

La Expoziția Mondială de la Paris a fost expusă publicului una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Pablo Picasso – Guernica. Pablo Ruiz y Picasso, cunoscut ca Pablo Picasso a fost un artist plastic spaniol de talie înaltă. Când  guvernul republican  i-a cerut lui Pablo Picasso  să realizeze o lucrare pentru salonul expoziție internaționale de la Paris din 1937, artistul nu era sigur că va corespunde așteptărilor. Până atunci, lucrările sale purtau mai mult cracter intim, rareori  făceau trimiteri la probleme sociale, și cu atât mai puțin la evenimente politice. Picasso nu a dezamăgit, cu atât mai mult pictorul și-a realizat tabloul în doar două luni, iar în scurt timp aceasta a devenit una dintre cele mai  importante creații plastice ale secolului XX.

1909

S-a născut Constantin Noica, filosof și eseist român. În decembrie 1927 debutează în „Vlăstarul”, revista elevilor de la Liceul „Spiru Haret”.  A  publicat numeroase eseuri, cronici, note, interviuri, iar pentru a se întreţine face traduceri literare în colaborare cu soţia sa. A fost condamnat pentru corespondență cu oameni din străinătate. În ultimii doi ani de închisoare publică lucrarea „Douăzeci şi şapte trepte ale realului”.

1962

Trupa The Rolling Stones debutează la Clubul Marquee din Londra. The Rolling Stones este o trupă englezească de muzică rock care a devenit populară la începutul anilor 1960. The Rolling Stones a lansat 55 de albume și au avut 37 de piese în top-10 singles. Au vândut peste 200 de milioane de albume în întreaga lume.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"