NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

356 î.Hr

În această zi s-a născut în satul Pella, Macedonia Centrală, Alexandru cel Mare, cunoscut lumii întregi ca Alexandru Macedon.  El a fost unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe macedoneni stăpâni ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la vârsta de 32 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. Alexandru cel Mare a contribuit substanțial la răspândirea civilizației elenistice în întreaga lume.
Când Alexandru a împlinit treisprezece ani, tatăl său, regele Filip al II-lea al Macedoniei, a decis că Alexandru avea nevoie de o educație superioară pe lângă educația spartană, și i-a căutat un tutore. Acesta a fost marele filozof al antichității, Aristotel, care s-a ocupat de educația tânărului Alexandru, dându-i acestuia vaste cunoștințe din domeniul filozofiei, astronomiei, matematicii, artei, biologiei, geografiei și politicii.

 

1402

Bătălia de la Ankara / Angora a avut loc pe 20 iulie 1402 în împrejurimile localității Çubuk (lângă Ankara) între forțele Imperiului Otoman conduse de Baiazid I și cele ale Imperiului Timurid conduse de Timur Lenk. Timur Lenk a obținut o victorie de proporții și a provocat o perioadă de criză în Imperiul Otoman (Interregnul otoman). Până în cele din urmă însă, Imperiul Timurid a intrat într-un declin rapid după moartea lui Timur Lenk trei ani după victoria sa de la Ankara, în vreme ce Imperiul Otoman și-a revenit și a continuat să prospere în următorii trei sute de ani.

 

1947

Astăzi, muzicianul și chitaristul mexican Carlos Santana împlinește 71 de ani. Santana, care a învățat să cânte la vârsta de opt ani, s-a remarcat în ani ’70, datorită hit-urilor „Black Magic Woman”, Oye Como Va”. Dintre alte pieste cunoscute amintim „Maria Maria”, „Corazon Espinado”, „Smoth”.
În decursul carierei, artistul a vândut peste 90 de milioane de albume și a fost distins cu zece premii Grammy. În anul 2003, Santana s-a clasat în lista „Celor mai mari chitariști din toate timpurile” pe locul 20, topul fiiind realizat de revista Rolling Stone.

 

1969

Acum 49 de ani, americanii Neil Armstrong și Buzz Aldrin devin primii oameni care vor merge pe Lună. Ei au făcut parte din misiunea  Apollo 11, fiind  prima misiune în care omul a pășit pe suprafața satelitului natural al Pământului. Este în același timp și cea de-a cincea misiune cu echipaj uman din Programul Apollo, gestionat de NASA, și a treia care plasează oameni pe orbita lunară. Lansată pe data de 16 iulie 1969, misiunea era constituită din Neil Aiden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă și Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar.
Misiunea a îndeplinit visul președintelui american John F. Kennedy, acela de a trimite un om pe Lună până la sfârșitul decadei anilor `60, într-un discurs ținut înaintea unei întruniri a Congresului pe 25 mai 1961.
Criticii filmului „aselenizarii” din 16 iulie 1969 afirma, pe baza dovezilor incluse in film, ca acesta este realizat intr-un studio de pe pamant. Scopul falsificarii ar fi, dupa unii, justificarea fondurilor deturnate din programul Apollo, care n-ar fi ajuns niciodata pe Luna. Altii considera ca misiunea Apollo 11 ar fi ajuns pe Luna dar filmul cu ce s-a petrecut acolo este tinut secret, publicului servindu-i-se un fals.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"