NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

            1903

Compania americană Ford a lansat pe piață în această zi, modelul Ford A.  „Ford Motor” s-a deschis  într-o fabrică modificată în 1903 cu 28.000 de dolari de la doisprezece investitori, în special de la John Francis Dodge și Horace Elgin Dodge care mai târziu au fondat „Compania de automobile a fraților Dodge”. În timpul anilor de pionierat, compania a produs numai câteva bucăți de Ford T Model pe zi într-o fabrică pe Bulevardul Mack din Detroit, Michigan. Grupuri de câte doi-trei oameni munceau la fiecare automobil, de la componente până la comenzile de la alte companii. Henry Ford a avut 40 de ani când a înființat compania Ford, care va avea să devină una dintre cele mai mari și mai profitabile companii din lume, de asemenea fiind și printre puținele companii care au supraviețuit Marii Depresiuni. Ford este cea mai mare companie din lume aparținând unei singure familii, fiind în managementul familiei Ford de mai bine de 100 de ani.

 

            1959

Pe 23 iulie, 1959  vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon  a fost trimis de  președintele Eisenhower în Uniunea Sovietică la deschiderea Expoziției Naționale Americane la Moscova. La 24 iulie, în timp ce făcea un tur al expoziției împreună cu premierul sovietic Nikita Hrușciov, cei doi s-au oprit la o bucătărie-model americană și s-au angajat într-o dezbatere ad-hoc despre meritele capitalismului în raport cu comunismul, discuție ce avea să devină celebră sub denumirea de „Dezbaterea din Bucătărie⁠”.  Această discuție va fi considerată de specialişti un succes al lui Nixon care a arătat în faţa tuturor că poate să-l domine pe Hruşciov şi să aibă chiar un comporatment uşor agresiv. În plus, uşor, uşor, viitorul preşedinte al americanilor va deveni un simbol al luptei împotriva comunismului.

1995

Americanii Thomas Hale și Alan Bopp au descoperit, independent unul de altul, cometa Hale-Bopp, la mare distanță de Soare.
Cometa Hale-Bopp a fost probabil cea mai observată cometă a secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii. A putut fi observată cu ochiul liber pentru o perioadă record de 18 luni, de două ori mai mult decât Marea cometă din 1811.
Trecerea cometei Hale-Bopp a fost remarcabilă și prin panica apărută. Se răspândeau zvonuri care pretindeau că va fi urmată de o navă spațială extraterestră, iar aceste zvonuri au inspirat o sinucidere colectivă a sectanților din Heaven’s Gate.

2011

În casa sa din Londra în această zi, în anul 2011 din cauza consumului excesiv de alcool a decedat interpreta britanică, Amy Winehouse. Ea a fost o cantăreață engleză evreică recunoscută pentru vocea sa gravă, specifică contraltelor. A abordat diferite stiluri muzicale: rhythm and blues, soul și jazul anilor 1960. Winehouse a debutat discografic în anul 2003, când a lansat albumul Frank; discul a primit recenzii favorabile din partea criticilor de specialitate și a fost nominalizat la premiul Mercury.
În ciuda unei cariere muzicale prolifice, viața privată a cântăreței a fost adesea comentată negativ de ziarele de scandal din întreaga lume din cauza consumului excesiv de droguri și alcool dar și a unei căsnicii controversate cu asistentul de producție video Blake Fielder-Civil (2007–2009).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"