NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

 Ziua Internațională a Muncii, este sărbătorită la 1 mai începând cu anul 1889 atunci când Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.

 Sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de oameni, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Ca rezultat al acestor mișcări sângeroase, circa 35 de mii de muncitori au câștigat dreptul la 8 ore de muncă , fără reducerea salariului.

Ziua de 1 Mai comemorează lupta istorică a muncitorilor din întreaga lume, și este recunoscută în majoritatea țărilor.
În perioada sovietică, în toate oraşele din republicile URSS oamenii ieşeau la parade solemne, cu pancarte, flori, baloane şi steguleţe pentru a-i slăvi pe cei care muncesc.
În Republica Moldova, sărbătoarea de 1 Mai este considerată o tradiţie din perioada sovietică, evenimentul și-a mai pierdut din conotaţia politică, însă oamenii mai pot profita de o zi liberă.

-1936-

 S-a născut Anatol Codru, regizor și scenarist de film documentar român din Republica Moldova. Poet, eseist, traducător și regizor de film din Republica Moldova, ales ca membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. S-a remarcat ca regizor a treizeci de filme documentare. Unele din ele relatează viața marilor personalități, precum M. Eminescu, D. Cantemir, sculptorul Al. Plămădeală, arhitectul A. Sciusev etc. Primul său film a fost realizat în anul 1968 și s-a intitulat Trânta. Începând din anul 1971 a lucrat ca regizor la studioul cinematografic „Moldova-Film”. Anatol Codru a fost ales  președinte al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

-1899-

Friedrich  Bayer introduce aspirina în Germania. Bayer este  considerat un simbol al inovaţiei şi înaltei  tehnologii germane. La 1 august 1863, comerciantul Friedrich Bayer şi chimistul Johann Weskott au deschis în cartierul Barmen din Wuppertal,o mică fabrică de vopsele. În concurenţa dură pe piaţa vopselelor, compania s-a bazat pe noi absolvenţi ai facultăţii de chimie, pe atunci o materie de studiu încă nouă. Paleta de produse s-a diversificat şi ea cu timpul. Pe lângă culori sintetice, s-a trecut la fabricarea de medicamente. Ajutor a venit şi din întâmplare: deşeurile rezultate din producţia de vopsele, cu care iniţial nu se făcea nimic. Chimiştii au început să experimenteze cu aceste substanţe. S-a ajuns la concluzia că anumite boli pot fi tratate sau ameliorate cu produse rezultate din fabricarea de vopsele, astfel a apărut, prin proceduri similare și celebrul analgezic Aspirin.

-1821-

Turcii pătrund în Moldova , pe la Brăila , și în Țara Românească, pe la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu. Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. Revoluția a avut cauze naționale, economice și sociale și, deși a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote.

   

-1776-

  Ordinul Iluminaților este fondat în Ingolstadt (Bavaria de Nord), de Adam Weishaup, este o societate secretă formată din liber-cugetători, liberali, republicani și pro-feminiști. Membrii  ordinului au fost recrutați din loji masonice germane, care a urmărit să promoveze perfecționismul prin intermediul școlilor de mistere. În 1785, ordinul a fost infiltrat, dezbinat și suprimat mai întâi de către guvernul bavarez, pentru un presupus complot și apoi în întregul stat (Reich) german. Acuzația adusă a fost aceea că scopul ordinului este să răstoarne toate monarhiile și religiile de stat din Europa.
Scriitori ca Mark Dice, David Icke, Ryan Burke,  au argumentat că Iluminații bavarezi au supraviețuit, posibil până în ziua de azi. Multe din aceste teorii sugerează că evenimentele din lume sunt controlate și manipulate de o societate secretă care se numește Illuminati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"