NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

Astăzi, 3 mai  este Ziua Mondială a Libertăţii Presei, declarată  la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, la o iniţiativă venită în cadrul Conferinţei Generală UNESCO din 1991. Această zi are ca temei promovarea accesului liber la informaţie precum și libertatea de informare şi protejarea presei de cenzură şi de excesul de supraveghere a jurnaliştilor.

-1469-

 
S-a născut Niccolò Machiavelli, scriitor, om politic și istoric italian, reprezentant ilustru al istoriografiei renascentiste. De-a lungul carierei sale, Machiavelli a căutat să creeze un stat capabil de a rezista atacurilor externe. Scrierile sale tratează principiile pe care este bazat un asemenea stat şi modalităţile prin care aceste principii pot fi implementate şi menţinute. În opera sa cea mai cunoscută, Principele(1513), descrie metodele prin care un principe poate dobândi şi menţine puterea politică.

 

-1494-

Cristofor Columb descoperă Jamaica. Jamaica este o țară insulară din Marea Caraibilor, și a treia cea mai mare insulă din Antilele Mari. La început, insula a fost locuită de oamenii Arawak și Taíno, după care, odată cu ajungerea lui Cristofor Columb din 1494 în America, a venit dominația spaniolă. Denumit Santiago, a fost colonie spaniolă până în 1655, când Anglia a cucerit insula și a redenumit-o Jamaica. Sub conducere britanică, Jamaica a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de zahăr, economia plantațiilor bazându-se pe sclavii importați din Africa, și mai târziu, pe forța de muncă chineză și indiană. Țara și-a câștigat independența față de Regatul Unit pe 6 august 1962.

-1937-

Romanul Pe aripile vântului al scriitoarei Margaret Mitchell câștigă premiul Pulitzer.  Romanul a apărut în iunie 1936, cu titlul cunoscut astăzi: „Gone with the Wind”, titlu împrumutat dintr-un vers al poetului englez Ernest Downson. În ziua apariţiei, acesta a înregistrat un imens succes de librărie, vânzându-se în 50.000 de exemplare. Margaret Mitchell a câştigat Premiul Pulitzer pentru ficţiune în 1937, iar Asociaţia culturală din New York i-a acordat Medalia de aur. În anul următor, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru literatură. Romanul a fost tradus în 27 de limbi şi faima lui a continuat să crească în următoarele decenii, ajungând să fie vândut în peste 30 de milioane de exemplare în  întreagă lume.

-1948-

Președintele SUA, Harry Truman, semnează legea privind instituirea „Planului Marshall” (planul a fost prezentat la 5 iunie 1947 de secretarul de stat George Marshall). Planul Marshall, cunoscut oficial ca European Recovery Program (ERP), a fost primul program de reconstrucţie conceput de Statele Unite ale Americii, destinat aliaţilor europeni din Al Doilea Război Mondial. Rolul acestuia a fost acela de a ajuta Europa după război şi de a preveni extinderea comunismului. În afară de ajutorul pentru a pune Europa din nou pe picioare, Planul Marshall a dus la realizarea Planului Schuman, care a determinat crearea Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului şi Pieţei Comune.

-1975-

La vârsta de 13 ani și jumătate, Nadia Comăneci devine campioană absolută a Europei la gimnastică, precum și pe aparate (sărituri, paralele și bârnă). Nadia Comăneci s-a născut la Oneşti, judeţul Bacău, la 12 noiembrie 1961. A început gimnastica la vârsta de 6 ani în oraşul natal, unde a fost descoperită de antrenorul Bela Karoly. Punctul culminant al carierei, care i-a adus celebritatea, a fost obţinerea, în 1976, la Montreal, a titlului de campioană olimpică absolută la Jocurile Olimpice.

-1979-

Margaret Thatcher a câștigat alegerile și a devenit prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii. A deținut această funcție până la 22 noiembrie 1990.   Margaret Thatcher a dat dovadă de o tărie de caracter remarcabilă, cu un refuz nativ al abdicării de la solidele sale principii, readucând pe perioada mandatului de premier de 11 ani, prestigiul internaţional al Marii Britanii şi contribuind considerabil la încheierea Războiului Rece. Principala provocare a mandatului său era redresarea economiei Anglei, aflată în puternic declin.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata