NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

Astăzi este Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân, declarată  în Olanda, la prima Conferinţă Naţională dedicată animalelor fără stăpân desfășurată în anul 2010. De regulă, această zi presupune acțiuni de sterilizare gratuită, încurajarea adopţiilor, găsirea unui adăpost și interprinderea unor măsuri pentru micșorarea numărului de animale fără stăpân. Evenimentul se  desfăşoară în peste 15 ţări, care vin cu un apel  de compasiune, faţă de condiția în care se află cele peste 600 de milioane de animale ale străzii din întreaga lume.

-1581-

După încheierea călătoriei în jurul lumii, navigatorul englez Francis Drake este înnobilat de regina Elisabeta I a Angliei. Francis Drake  a fost un corsar, navigator, neguțător de sclavi și om politic englez. A fost primul englez care a efectuat circumnavigația Pământului din 1577 până în 1580, iar la întoarcerea sa a fost făcut cavaler de regina Elisabeta I a Angliei. A murit de dizenterie, după ce a atacat fără succes San Juan, Puerto Rico în 1596. Faptele lui sunt semi-legendare și au făcut din el un erou pentru englezi, dar pentru spanioli el era  un personaj contradictoriu.

-1983-

Prima misiune orbitală a navetei spațiale „Challanger” (STS-6). Naveta Spațială Challenger, construită pentru zborul pe orbită OV-099, a fost a doua navetă spațială construită de NASA, prima fiind Columbia. Prima misiune a început pe 4 aprilie 1983. Naveta a reușit să efectueze 9 misiuni complete, cea de-a zecea lansare fiind și ultima lansare pe care a efectuat-o naveta Challenger. Pe data de 28 ianuarie 1986, naveta a explodat la doar 73 de secunde de la lansare, din explozie rezultând și decesul celor șapte membri ai echipajului. Din cauza acestui accident, timp de doi ani și jumătate nici o navetă americană nu a mai realizat vreo misiune spațială.

-1905-

 Un cutremur care a avut loc la Kangra (India) s-a soldat cu moartea a 370.000 de oameni. Cutremurul Kangra din 1905 a avut loc în Valea Kangra și în regiunea Kangra din provincia Punjab. Cutremurul amasura 7,8 grade pe scara de magnitudine a valurilor de suprafaţă.  Cutremurul a distrus majoritatea clădirilor din orașele Kangra, Mcleodganj și Dharamshala. Au fost afectate și rețelele de apeducte care au alimentat apa în zonă. Costul total al pagubelor cutremurului a fost estimat de circa  2,9 milioane de rupii.

-1920-

A fost realizat primul film românesc de desen animat „Păcală în Lună”, realizat de catre caricaturistul si regizorul Aurel Petrescu. Impulsionat de succesul avut de acest film, regizorul a mai realizat cateva noi filme pe aceeasi tema:“Pacala amorezat“ si apoi “Pacala si Tandala la Bucuresti”. a realizat o serie intreaga de pelicule, facand din personajul Pacala un deosebit personaj de desen animat.

-1968-

Martin Luther King a fost asasinat de James Earl Ray la un motel din Memphis, Tennessee, împușcat în obrazul drept. Martin Luther King a fost un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. A condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială pentru cetățenii de culoare. În timpul unui marș pentru libertate  a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri: Am un vis. Martin Luther King a fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace, în 1964 pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale. A depus eforturi în combaterea  sărăciei precum și a opririi războiului din Vietnam.  Pe 3 aprilie,  Martin  King a rostit ultimul său discurs, intitulat „Am fost în vârful muntelui”.


 

-1965-

  S-a născut celebrul actor american Robert Downey. Actorulproducător, scenaristul, cântărețul și comediantul american, Robert Downey  a fost dublu nominalizat la premiului Oscar, dublu laureat al premiului Globul de Aur .  Downey a jucat în filme care au încasat fiecare peste 500 de milioane $ la Box Office pe plan mondial. Două dintre acestea, The Avengers și Iron Man 3, au încasat fiecare câte 1 miliard de dolari. Downey conduce lista Forbes a celor mai bine plătiți actori de la Hollywood, cu venituri estimate de 75  milioane de dolari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"