NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

Ziua Victoriei şi Ziua Europei  sărbătorite în Republica Moldova, în aceeaşi zi, pe 9 mai. Parlamentul a decis ca cele două sărbători să fie marcate concomitent.
În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca  declaraţia din 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor dintre cele două state.  Robert Schuman pleda pentru  crearea unei instituții europene care să centralzieze și să gestioneze producția de cărbune și oțel.  Ulterior,  şase state au decis să construiască o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
În anul 1945,   Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând capăt celei mai mari conflagrații  pe care o cunoaște istoria continentului European. Astfel, la cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război. În prezent Ziua Victoriei este celebrată  prin ample manifestări, de către ţările fostei URSS,  în special  de Federaţia Rusă .
 

-1502-

Cristofor Columb a părăsit Spania pentru cea de-a patra și ultima călătorie către „Lumea Nouă”. Descoperirea Americii se datorează “unei erori norocoase”. Pe baza credinței că pământul este rotund și că Apusul Europei nu este separat de Extremul Orient decât prin Oceanul Atlantic, Cristofor Columb a pornit în anul 1492, să descopere drumul Indiilor spre vest și a nimerit, fără să-și fi dat seama, în America. În ultima sa expediție, Columb și-a pierdut corăbiile pe coasta Americii Centrale și s-a întors bolnav în Spania. Importanța acestei expediții este legată nu doar de simpla descoperire geografică, ci și de faptul că, prin acțiunile sale, a dat naștere unei lungi perioade de explorări, cuceriri și colonizări, care la rândul lor au influențat masiv dezvoltarea lumii Occidentale moderne. Cristofor Columb a murit, în 1506, sărac și aproape uitat, fără să știe că a dat Castiliei o Lume Nouă.

-1895-

 
S-a născut Lucian Blaga, poet, dramaturg, filozof și eseist roman. A debutat în ziarele Tribuna, cu poezia „Pe țărm, și în Românul, cu studiul „Reflecții asupra intuiției lui Bergson”. În anul 1926 a intrat în diplomație, ocupând succesiv posturi de atașat cultural la legațiile României din Varșovia, Praga, Lisabona,Berna și Viena. A fost consilier de presă la Varșovia, Praga, Berna și Viena, subsecretar de stat la Ministerul de Externe și ministru plenipotențiar al României în Portugalia. Există zvonuri  că Lucian Blaga ar fi fost propus în 1956 pentru a primi premiul Nobel pentru literatură, informația nu s-a adeverit nici până în prezent.

-1960-

SUA au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă. Prima pilula contraceptiva a primit aprobarile FDA (Directia Publica pentru Alimentatie si Medicamente a Statelor Unite) in 1960. Ea conținea doar estrogen artificial, iar efectul ei consta în faptul ca simula senzația că  femeia este deja  însarcinată. Inițial acest preparat era interzis, deși recunoscut ca fiind sigur pentru sănătate, au fost considerate obscene.  Răspândirea de informații privind contracepția era interzisă până și medicilor. Nici legea obscenității, nici condamnările venite din partea liderilor religioși  nu i-au oprit pe oameni să  comercializeze aceste produse  pe căi ilegale. Mai mult, acestea au început să fie vândute  sub denumirea de „produse de igienă”. Abia în anii ’60 societatea american simțea nevoia de a introduce legal acest prepart.

-1918-

S-a stins din viață  George Coșbuc, poet roman critic literar și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916. Poezia sa aparține patrimoniului cultural național și deși este considerat un poet care a scris poezii ce se recitau la serbările școlare sau populare, creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvîrșit și un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi.

-2003-

A avut loc o premieră mondială medicală la Clinica de Urologie și Transplant Renal din Cluj: un bărbat a fost operat concomitent în partea stângă și în partea dreaptă a corpului, folosindu–se o singură cale de acces. Cei doi medici care au condus operațiile sunt profesorul Mihai Lucan și profesorul Ralph Senner, însoțit de robotul Aesop.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata