NordNews
Avem ce spune

În această zi s-au…

-1770-

Maria Antoaneta  s-a căsătorit  la doar paisprezece ani cu viitorul rege al Franței, Ludovic al XVI-lea. Maria Antoaneta este cunoscută pentru moartea sa, a murit executată prin ghilotinare, în timpul Revoluției Franceze, în 1793 și  pentru un așa-zis incest cu fiul ei. S-a pretins pe durata vieții ar fi întreținut relații sexuale cu numeroși bărbați, inclusiv cu cumnații ei, dar nu există nici o dovadă în acest sens, toate acestea fiind acuze care au ajutat la declanșarea Revoluției Franceze.

 

-1812-

A fost semnată Pacea de la București prin care se încheia războiul ruso–turc (1806–1812). Prin această pace, Moldova pierdea jumătatea sa estică, cunoscută mai apoi ca Basarabia.

-1929-

La Hollywood, California are loc prima ediție Academy Awards (Oscar). Au fost decernate premii pentru filme care au avut premiera în perioada 1927 – 1928.  Biletele de intrare au costat doar 5 dolari, iar la eveniment au participat 270 de persoane.  Acesta este singura ceremonie a premiilor Oscar care nu a fost difuzată la radio sau la televiziune.

-1975-

 
Alpinista niponă Junko Tabei a devenit prima femeie din lume care a urcat pe Everest, la 16 mai 1975. Japoneza de 35 de ani  a reușit să se așeze pe vârful „mai mic decât un tatami”, după cum chiar ea îl descria. Cariera ei a cunoscut periodic obstacole, de ordin material, dar și  la nivelul de  mentalitate colectivă.  În Japonia anilor 60  nu existau cluburi feminine de alpinism, așa că, Junko Tabei a optat pentru  un club de bărbați, dar independența femeii nu era privită cu simpatie în societeatea niponă, suportând multă critică.

 

-2012-

A murit  Maria Bieşu, cîntăreaţă de operă, artistă a poporului din Republica Moldova, laureată a premiilor de stat. A fost  desemnată laureată și deținătoare a Premiului III la Concursul International „P. I. Ceaikovski” din Moscova, Premiul I și Cupa de Aur, pentru cea mai bună interpretare a rolului Madama Butterfly din opera „Madama Butterfly” la Concursul Internațional de canto “Miura Tamaki” Tokio, 1967.  A dus o viață grea, avînd și probleme de sănătate, deoarece unica sursă de existență era o bursă modestă. Contribuția sa culturală  s-a remarcat prin simţul fin al stilului, prin profunzimea  interpretării  conţinutului și prin sinceritatea emoţională. Pe lângă toate acestea, Maria Bieşu a făcut cunoscută Moldova în țările în care a cântat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"