NordNews
Avem ce spune

În acest an, cursul leului se va aprecia până la 15,50 pentru un dolar

Tendinţa stabilă de apreciere a leului moldovenesc se va menţine pe parcursul anului curent, informează radiochișinău.md

„În 2018, cursul leului în raport cu dolarul american se va aprecia până la 15,50 lei pentru un dolar. Acest lucru poate fi constatat din acţiune întreprinse pe piaţă de autoritatea de reglementare, care încearcă să confere procesului de apreciere a monedei naţionale o anumită „încetineală” şi „progresivitate”, evitând fluctuaţiile de curs”, susţin dealerii valutari, chestionaţi de INFOTAG.
Potrivit acestora, participanţii pieţei ar vrea să știe când și în ce fel Banca Naţională (BNM) îşi va converti rezervele din dolari americani în moneda unică europeană. Starea de spirit a persoanelor fizice pe piaţa este de aşa natură, încât cei mai mulţi preferă să convertească leii în euro.
Dealerii spun că autoritatea de reglementare urmăreşte atent „cererea” şi „oferta” de pe piaţă şi tinde să nu admită un curs nici prea ridicat, nici prea redus.
Întrebați cum se comportă importatorii pe piaţa valutară non-numerar, dealerii susţin că aceştia se manifestă „slab”.
„Înainte de sărbătorile de Paşti, a crescut oferta de valută a persoanelor fizice, deşi trebuie remarcat faptul că oamenii sunt reticenţi în vânzarea monedei euro la o rată de 19,95-19,97 MDL pentru 1 euro. Este dificil din punct de vedere psihologic să accepţi un astfel de curs, deoarece euro a fost cumpărat la cursul de 21 de lei şi mai mul”, notează participanţii la piaţă.
„În baza acestei prognoze, putem presupune că leul va continua să se consolideze în raport cu dolarul şi îşi va menţine poziţia în raport cu moneda unică europeană”, susţin dealerii.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"