NordNews
Avem ce spune

În ajun de alegeri prezidențiale, s-ar putea reduce costul energiei electrice

Compania Energocom, furnizorul central din Republica Moldova a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o solicitare de reducere cu circa 11,1% a prețului reglementat la energia electrică în perioada august-decembrie 2020, scrie mold-street.com

Se întâmplă la doar trei luni de la precedenta aprobare de către ANRE a prețului reglementat pentru energia electrică furnizată de Energocom.

Potrivit cererii depuse de furnizorul central de energie, prețul reglementat pentru energia electrică pentru perioada august-decembrie 2020 ar urma să fie de 1,20 lei pentru un kWh, cu 15 bani mai mic comparativ cu actualul tarif de 1,35 lei, intrat în vigoare pe 1 iunie 2020.

Devieri financiare pozitive de circa 20 milioane lei 

Unul din principalele argumente invocate de administrația Energocom sunt devierile financiare pozitive de circa 19,5 milioane lei, acumulate în perioada ianuarie-iulie 2020, ca urmare a scăderii tarifelor de producere la Termoelectrica din Chișinău și CET Nord de la Bălți.

De notat că e vorba de energia electrică produsă în țară de centralele eoliene, solare, hidro (Centrala de la Costești nu face parte), pe bază de biogaz și cele tradiționale – CET-1 și CET-2 ale Termoelectrica din Chișinău și CET Nord de la Bălți.

 Acestea asigură, însă, doar circa 18% din necesarul de curent electric al Republicii Moldova. Restul este procurat de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea separatistă.

Ieftinire în prag de alegeri 

Totuși, reducerea respectivă cumulată cu aprecierea dolarului, care face mai ieftină și energia electrică cumpărată de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, ar putea favoriza și o nouă reducere a tarifelor pentru consumatorii finali. Mai ales acum în prag de alegeri prezidențiale.

De notat că, în afară de energia electrică produsă în țară, Energocom intermediază și achiziția de curent electric de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan), care în prezent asigură circa 80% din necesarul de energie a Republicii Moldova.

SA Energocom este o societate pe acțiuni deținută 100% de stat.

De asemenea, consumatorii finali vor plăti mai puțini bani și pentru gazele naturale. Cel puțin asta susținea șeful statului, Igor Dodon, acum două zile, dând asigurări că, începând cu luna septembrie, SA „Moldovagaz” va iniția reducerea tarifelor la gazele naturale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"