NordNews
Avem ce spune

În august se așteaptă ploi, vijelie şi grindină

August surprinde chiar de la începutul lunii cu vreme instabilă şi capricioasă, intrând în forţă din primele zile cu mai multe Coduri Galbene. Astfel, după avertizări de caniculă, pericol de incendiu, secetă hidrologică, următoarele zile vor fi determinate de instabilitate atmosferică, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, în ziua de sâmbătă, 3 august, și cu menținere în noaptea de 4 august, pe arii extinse se prevăd descărcări electrice, seara averse puternice (15-45 l/m2), izolat cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 m/s.
Odată cu fenomenele anunţate, aerul se va răci puţin, înregistrând în următoarele zile, în medie, valori termice de 26 grade Celsius. Însă, de marţi, 6 august, mercurul termometrelor iarăşi va urca, iar arşiţa îşi va revendica poziţiile.
De asemenea, în legătură cu avertizările emise de meteorologi, în special cea referitor la ploi puternice, Centrul hidrologic al SHS prognozează, în perioada 3-4 august, formarea scurgerilor intensive pe pante cu risc de subinundații locale.
În acest context, administrația publică locală, agenţii economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, sunt avertizați să monitorizeze starea barajelor, podurilor şi căilor de evacuare a apei.
Prognozele de astăzi ale meteorologilor vin să confirme mai multe semne legate de Sfântul Mare Proroc Ilie, sărbătorit pe 2 august de creştinii ortodocşi de rit vechi. Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanţi proroci din Vechiul Testament, cinstit de creştini ca aducător de ploi. În tradiția populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-o căruță cu roți de flăcări și cai albi, înaripați. El tună, trăsnește și lovește dracii cu biciul de foc. Se mai spune că este aducător de ploaie și că poate provoca furtuni puternice dacă este furios.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"