NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În care bazine acvatice din Bălți ne putem scălda?

Prima lună a verii ne bucură cu temperaturi generoase, iar bălțenii nu ratează șansa de a lua cu asalt lacurile din oraș, pentru a se răcori. Reporterul nordnews a ținut să afle de la Ion Pirogan, inspector superior al Agenției Naționale de Sănătate Publică în care dintre cele 8 bazine acvatice ale orașului este permis scăldatul? 

,,Doar 2 lacuri din municipiul Bălți pot fi considerate locuri de recreere și agrement în adevăratul sens al cuvântului. Lacul Orășenesc și Lacul Comsomolist de la Cartierul 8 corespund cerinţelor înaintate faţă de zonele destinate odihnei şi scăldatului.“, a menționat Ion Pirogan.
Bălțenii preferă să se odihnească și să practice scăldatul și în Canalul de Canotaj și în Lacul Vânătorilor, de aceea, Centrul de Sănătate Publică colectează probe de apă din aceste bazine acvatice la indicii microbiologici și fizio-chimici. Potrivit lui Ion Pirogan la moment nu a fost descoperit vibrionul holeric în nici în unul din bazinele sus-menționate:,, Acesta este un vibrion acvatic, care în condiții respective de climă, de alte aspecte,poate trece din vibrion neholeric în vibrion holeric clasic, care poate provoca holera. Până în prezen,t în toate bazinile acvative din Bălți acest vibrion n-a fostdepistat. Începând cu sezonul estival, noi prelevăm probe mai des, iar până la începerea sezonului estival și după, noi le prelevăm un pic mai rar, dar conform standardelor aprobate de Ministerul Sănătății”.
Potrivit Hotărârii Guvernului Nr. 890 din 2013, calitatea apei din lacurile destinate scăldatului este stabilită conform mai multor parametri, studiați în laborator, care clasifică bazinele acvatice în 5 clase de calitate.
,, Noi atașăm fiecare bazin de suprafață la o clasă oricare de calitate. În total, avem 5 clase de calitate, care reies din componențele de indici pe care noi îi monitorizăm. În dependență de ce cantitate depistăm în unul din acești parametri  fizico-chimic,noi calificăm prima, a doua, a treia clasă etc. La moment, indicii atât fizico-chimici, cât și bacteriologici variază între 2 și 3. Deci, în medie, calitatea bazinelor acvatice din Bălți este de clasa 3. Până la acest indice, inclusiv indicele 3, apa poate fi folosită în scop de îmbăiere.”, a afirmat Ion Pirogan.
De asemenea, el a remarcat că organisme patogene precum: Salmonella, Shigella nu au fost descoperite în apele bazinelor sus-menționate. Au fost descoperite însă, organisme coliforme, fapt care demonstrează indirect că apele sunt poluate.
,,Sunt în diferite volume, cifre, dar concentrația acestora nu depășește categoria a treia. Totuși, să afirmăm 100 de procente că acestea sunt inofensive pentru sănătate, nu putem. Nu putem spune că apa este curată, dar la acest capitol, mă refer la fiecare din noi, să respectăm câteva reguli de igienă personală și să păstrăm curățenia din aceste zone de agrement, deoarece, datorită ploilor abundente de până acum, în apele respective s-au scurs multe deșeuri, nu se exclude că și pesticide și insecticide de pe câmp, ceea ce ar putea schimba calitatea apei în orice moment.” 
Amintim că scăldatul în bazinele acvatice din Bălți a fost interzis pentru ultima dată acum 4 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"