NordNews
Avem ce spune

În două luni AIPA a acordat subvenții agricultorilor de 15 milioane de lei

Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) a semnat în ultimele două luni 200 de cereri de subvenționare pentru fermierii din Republica Moldova. Astfel, din bugetul Fondului Național de Dezvoltare а Agriculturii și Mediului Rural au fost alocați în acest sens 15 milioane de lei. Datele au fost prezentate într-un raport elaborat de AIPA.
Pentru a informa producătorii agricoli despre principiile și modul de subvenționare, inclusiv subvenționarea în avans, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA), organizează, săptămânal, ședințe de lucru în teritoriu. În acest sens, au fost organizate vizite în 14 raioane ale țării unde au fost purtate discuții cu circa 700 de agricultori.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltări Regionale și Mediului, în luna februarie 2018, a fost dat startul campaniei de recepționare a cererilor de finanțare din Fondul Naționale de Dezvoltare а Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR). Până în prezent, Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) a recepționat circa 400 de cereri în valoare totală de 40 mln de lei.
Tot în contextul subvenționări în avans, ministerul a organizat consultări asupra proiectului de Regulament privind plățile în avans pentru proiectele start-up pentru tineri și femei fermiere. Până la finele lunii aprilie, proiectul urmează a fi definitivat și aprobat prin Hotărâre de Guvern. Aprobarea documentului presupune inițierea unei noi proceduri de acordare a subvențiilor, în conformitate cu cele mai bune practici europene.
Amintim, conform Legii bugetului de stat, pentru anul 2018, mărimea totală a FNDAMR, constituie 900 mln. lei. Din suma totală a Fondului, 18 mln lei sunt destinați pentru cheltuieli de administrare а Fondului, alte 28,8 mln constituie contribuția statului pentru Fondul Național al Viei și Vinului, iar alte 667,2 mln lei sunt destinați, pentru subvenționarea agricultorilor. Comparativ cu anul trecut, suma destinată subvenționării pentru anul 2018, este cu 120 mln lei mai mare.
Pe parcursul anului 2017, au fost acceptate 1489 de cererile de subvenționare depuse fermieri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"