NordNews
Avem ce spune

În Moldova a fost construit primul drum din plastic reciclat

Porțiunea de drum care a fost construită din material plastic reciclat se află în Durlești. Această tehnologie este folosită în peste 30 de țări precum Estonia, Germania, Spania, Marea Britanie, SUA, iar acum și în Moldova, scrie diez.md

Noua tehnologie constă în faptul că produsul final care se aplică pentru construcția drumurilor este fabricat din material plastic reciclat, care poate fi utilizat în amestecurile de asfalt reducând volumul de bitum necesar, cu scopul de a minimiza cheltuielile și emisiile de CO2.

Acest produs este fabricat de compania „MacRebur” din Scoția, reprezentată în Republica Moldova de „Dorsa Group” SRL. MR8 (produsul final obținut din material plastic reciclat) îmbunătățește caracteristicile fizico-mecanice ale îmbrăcămintei rutiere și poate fi adăugat în mixturile asfaltice în proporție de 10-15 % din componenta bitumului, rezultând o economie de 5-10 % comparativ cu costurile pentru bitum. Materialul reciclat MR8 minimizează emisiile de CO2 cu 1.55 kg pentru fiecare kilogram de MR8 folosit, scrie auto-expert.md.

Compania „MacRebur” spune că misiunea ei este de a ajuta la rezolvarea epidemiei deșeurilor de plastic și a calității slabe a drumurilor pe care circulăm astăzi în întreaga lume: „Noi avem o viziune despre fiecare țară din lume. În producția produselor MacRebur se folosesc produsele din deșeuri de materiale plastice proprii, rezultând o reducerea a dependenței de combustibili fosili, îmbunătățind în același timp calitatea drumurilor lor”.

De asemenea, compania „MacRebur Moldova & Ukraine” planifică să construiască o fabrică de producere, cu export spre România și Ucraina.

În primăvara anului 2022, atunci când ne vor permite condițiile meteo, vom executa un sector experimental cu MR8, pentru a verifica implementarea acestuia pe drumurile din țara noastră”, a comunicat pentru auto-expert directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan.

Și unii deputați s-au arătat mândri de faptul că în Republica Moldova a început să se implimenteze conceptul de reciclare.

,,Azi s-a scris o mică pagină de istorie…Primul drum din plastic în Moldova! Fotografia este făcută azi în Durlești. Această tehnologie este folosită în peste 30 de țări precum Estonia, Germania, Spania, Marea Britanie, SUA, iar acum și în Moldova! Este o tehnologie nouă și sper Moldova să fie un hub regional pentru această inovație. MacRebur Moldova & Ukraine au planuri mari în Moldova. Se planifică și o fabrică de producere, cu export spre România și Ucraina.
Și partea cea mai frumoasă – reciclarea!”, a scris Dumitru Alaiba pe rețelele de socializare.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"