NordNews
Avem ce spune

În Moldova a sosit un lot de vaccinuri antigripale, donat de o organizație din SUA

Ieri în Republica Moldova a ajuns un lot de vaccinuri antigripale, în cantitate de 130 de mii de doze, donate de organizați „The Task Force for Global Health”, din Statele Unite ale Americii. Vaccinurile au fost recepționate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, scrie tv8.md.
Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion) este distribuit instituțiilor medico-sanitare publice, pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire (bolnavii cu boli cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială, copiii din orfelinate, etc.).
Campania de imunizare împotriva gripei a început în luna octombrie, când Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a procurat și distribuit instituțiilor medico-sanitare publice 30 de mii de doze de vaccinuri antigripale.
Reprezentanții MSMPS susțin că imunizarea cu vaccin antigripal este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și evitarea complicațiilor si recomandă persoanelor din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să se vaccineze. Vaccinul antigripal este oferit gratuit.
„Beneficiile vaccinării împotriva gripei sezoniere sunt: reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării şi deceselor cauzate de gripă”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.
De asemenea, specialiștii de la Minister susțin că măsurile de igienă personală (spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea șervețelelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos – alimentație bogată în legume și fructe, evitarea surmenajului și efectuarea exercițiilor fizice) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă. La apariția primelor simptome compatibile cu gripa (febră, tuse, frisoane, secreții nazale, cefalee, dureri circulare și/sau musculare, astenie), oamenii sunt îndemnați să contacteze medicul și să evite să se trateze singuri.
Totodată, Ministerul Sănătății atenționează că pentru evitarea riscului apariției focarelor de gripă și infecțiilor respiratorii virale acute în colectivități de copii, o importanță majoră o reprezintă triajul, la prima oră de curs, efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui copil/elev care prezintă febră sau alte semne de boală respiratorie acută.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"