NordNews
Avem ce spune

În noaptea Învierii, slujbele se vor face fără enoriași.

Conform deciziilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, slujba la Învierea Domnului se va săvârși respectând cerințele Comisiei pentru Situații Excepționale.

Sfânta Liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine. În cazul comunităților monahale, doar cu participarea obștii mănăstirești.
Credincioşii sunt îndemnați să înalțe rugăciuni de acasă, având posibilitatea să urmărească slujba praznicală la posturile TV și Radio. Mitropolia Moldovei permite instalarea sistemelor de sonorizare și video în biserici, pentru a putea transmite online liturghia pe rețele de socializare.
Fiecare parohie va coordona împreună cu administrația publică locală și inspectoratul de poliție din teritoriu modalitatea preluării Focului Sfânt și binecuvântarea prinoaselor din noaptea Învierii.
Totodată, Mitropolia Moldovei propune câteva modalități pentru ca enoriașii să poată sfinți bucatele de Paști:

  • Dacă localitatea este compactă și numără câteva zeci de familii, slujitorii se pot deplasa pe la fiecare gospodărie;
  • Altă modalitate ar fi binecuvântarea în curtea bisericii, respectându-se toate normele de rigoare (să se intre câte trei persoane, să fie respectată distanța socială, fiecare creștin să poarte masca de protecție și să îmbrace mănuși igienice).
  • Persoanele în etate să evite ieșirea din casă. Vecinii, rudele sau voluntarii din parohie le-ar putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi cele sfințite în noaptea Învierii Domnului, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.).

Vă îndemnăm să respectăm recomandările prevăzute în timpul stării de urgență,  să-i încurajăm pe cei păstoriți și să le transmitem bucuria Învierii Domnului, se spune în mesajul Mitropoliei Moldovei. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"