În orașul Bălți, s-a desfășurat a treia ediție a festivalului „Bunica & Bunelul Fest”.

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bucate tradiționale, cântece, dansuri și un târg de meșteșuguri populare… Așa s-a încheiat săptămâna, în capitala de nord a Republicii Moldova. Duminică, la Bălți, s-a desfășurat a treia ediție a festivalului „Bunica &Bunelul  Fest”, o sărbătoare dedicată persoanelor în etate. La această sărbătoare au participat locuitorii orașului și aproximativ 30 de colective artistice din raioanele apropiate. 

Bunicile și buneii au cântat, au dansat și ne-au împărtășit cu cea mai mare plăcere secrete din experiența și cunoștințele lor. Tamara Pascaru, din satul Cajba, raionul Glodeni, a pregătit sarmale după o rețetă, care i s-a transmis familiei dumneaei, din generație în generație.

„Bucate pregătite cu mult suflet: sarmale cu carne și diverse legume. Sunt foarte gustoase, așa cum le pregăteau cândva părinții noștri. Aici avem babă neagră, avem babă albă, avem găină umplută, avem plăcințele. Bucate pregătite cu mult suflet: sarmale cu carne și diverse legume. Sunt foarte gustoase, așa cum le pregăteau cândva părinții noștri. Aici avem babă neagră, avem babă albă, avem găină umplută, avem plăcințele.”

Liubovi Patlachi, din satul Sofia, raionul Drochia, în vârstă de 69 de ani, din fragedă copilărie țese covoare tradiționale.

„Am început a țese: câte unul făceam pe an. Lucram și nu reușeam. Acum mă strădui să fac și mai multe. Și mi-i drag să mă țin de ele, mi-i drag să le fac. Am început a țese: câte unul făceam pe an. Lucram și nu reușeam. Acum mă strădui să fac și mai multe. Și mi-i drag să mă țin de ele, mi-i drag să le fac.”

Oaspeții festivalului au participat și la un masterclass: au împletit articole din paie din paie, au confecționat coronițe din flori, au urmărit procesul de țesere a covoarelor.

”Mai avem nevoie și de o floare albă, care va înfrumuseța coronița noastră.

„ Pentru prima dată participăm la un masterclass de împletire cu flori vii. E ceva neobișnuit, interesant, e un eveniment care ne amintește de copilărie.”

Evenimentul a atins cele mai sensibile coarde ale sufletelor locuitorilor orașului Bălți. Ei au gustat bucate tradiționale, au profitat de decorul rustic și au făcut poze originale, și au cumpărat suvenire pentru cei dragi.

Acest festival e un exemplu pentru celelalte localități. E un eveniment memorabil. 01.19 MUSCA 01.23 Merită a fi apreciat pe deplin.

„Sarmalele au fost foarte delicioase. Se topeau în gură. Toate bucatele au fost gustoase. Am gustat și plăcinte, și babă”

”Aceste momente sunt unice. Tradițiile moldovenești sunt foarte frumoase.”

”Iată vin copiii: se uită, își petrec timpul liber. Mai uităm un pic de necazuri, de neajunsuri. Admirăm dansurile de demult și ne uităm cum joacă bătrânii. Mi-a plăcut foarte mult.”

Organizatorii au menționat acest eveniment are rolul de a demonstra că persoanele în etate sunt pline de forțe, de idei și pot să se distreze asemenea tinerilor.

”Festivalul are menirea de a da o culoare vieții după vârsta de 50 de ani, de a promova conceptul de comunitate prietenoasă bătrânilor și de a dezvolta o percepție pozitivă despre fenomenul îmbătrânirii. Acestea sunt și câteva dintre misiunile organizației „Casmed”.

Festivalul are menirea de a da o culoare vieții după vârsta de 50 de ani, de a promova conceptul de comunitate prietenoasă bătrânilor și de a dezvolta o percepție pozitivă despre fenomenul îmbătrânirii. Acestea sunt și câteva dintre misiunile organizației „Casmed”.

„Bunica & Bunelul Fest” se desfășoară pentru a treia oară în Bălți. Motto-ul  evenimentului este același: „Cântăm, dansăm, confecționăm articole tradiționale și ne mândrim cu vârsta pe care o avem!”

leave a reply