NordNews
Avem ce spune

În plin război, Rusia se pregătește pentru parada de 9 mai

În plin război în Ucraina, Rusia se pregătește pentru celebrarea celei de-a 77-a aniversare a Zilei Victoriei, cea în care este marcată capitularea nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial. În acest an, pe 9 mai, 11.000 de militari și peste 200 de echipamente vor participa la parada din Piața Roșie de la Moscova, scrie Libertatea. 

O repetiție a paradei a fost organizată, luni, 18 aprilie, în Alabino, lângă capitala rusă. „În total, 11.000 de militari, 131 de unități de armament și echipamente militare moderne, 77 de avioane și elicoptere au participat la pregătirile pentru parada din Piața Roșie”, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit agenției ruse de presă. Prin poligonul de antrenament au trecut 33 de echipe care vor defila pe 9 mai. Sunt formate din studenți și cadeți ai instituțiilor militare de învățământ, ofițeri, sergenți și soldați din mai multe unități militare.
La defilare vor participa ”vehicule de înaltă securitate Typhoon, vehicule de luptă de infanterie BMP-2, BMP-3 și Kurganets-25, tancuri T-72BZM, T-90M «Proryv» și T-14 «Armata», rachete tactice operaționale sisteme «Iskander-M»”, precum și obuziere, sisteme de apărare aeriană și alte rachete strategice. În pregătire pentru parade de „Ziua Victoriei”, a avut loc și un antrenament al forțelor aeriene. Avioanele care vor participa la paradă au format inclusiv litera Z, simbol al invaziei ruse în Ucraina.
”15 elicoptere și 62 de avioane au fost implicate în formarea paradei aviației”, menționează reprezentanții Ministerului Apărării de la Moscova.

Putin ar vrea o „victorie de orice fel” în Ucraina înainte de 9 mai 

La începutul lunii aprilie, oficiali americani spuneau că Moscova ar fi fixat începutul lunii mai ca termen-limită pentru preluarea controlului asupra Donbasului și a altor regiuni din estul Ucrainei.

Liderul de la Kremlin ar fi stabilit ziua de 9 mai drept cea în care să celebreze „o victorie de orice fel” în Ucraina, spunea unul dintre oficialii SUA.

Alți oficiali susțineau însă că o victorie reală ar putea fi obținută mult mai departe de începutul lui mai.

”Putin va avea o paradă a victoriei pe 9 mai, indiferent de stadiul războiului sau al discuțiilor de pace. Pe de altă parte: o paradă a victoriei cu ce trupe și vehicule?”, declara atunci un oficial european din domeniul apărării.

În ultimele săptămâni, atât oficiali ucraineni cât și specialiști occidentali vorbesc despre iminența unei ofensive majore a forțelor ruse în estul Ucrainei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"