NordNews
Avem ce spune

În Republica Moldova, numărul pensionarilor crește mai repede decât numărul angajaților

În Republica Moldova sunt peste 696 de mii de pensionari, iar, lunar, se pensionează circa 4000 de persoane. Datele statistice relevă că avem o reducere constantă a numărului contribuabililor. Datele statistice relevă că în 2020, forța de muncă a constituit 867 de mii de persoane, față de un milion în 2017 și există tendința ca aceasta să scadă în continuare pe fundalul migrației, scrie Bani.md. 

Or, pensia pentru cea mai mare parte a pensionarilor nu acoperă minimul de există. Ieri, pensia de 2000 de lei a fost votată de deputați în prima lectură. Pensionarii a căror pensie este sub 2000 de lei vor primi diferența până la pensia minimă, sub forma unui supliment de solidaritate.

Proiectul de lege propune ca la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul dintre părinți, tutore sau curator până la angajarea în funcția de asistent personal, să fie luat în considerare salariul mediu lunar pe țară și nu salariul minim pe țară, care este luat în calcul actualmente.

Se estimează că din octombrie, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar. În prezent, pensia minimă este de 1188.05 de lei. Costul creșterii de pensii este de 521 milioane lei în 2021.  În anul 2022, costul estimat al acestei majorări va fi de 2,1 miliarde lei.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță în emisiunea sa de analiză economică susține că pensia medie pentru limită de vârstă în Republica Moldova, aparent, a crescut constant. În 2010 era 800 de lei, în prezent este 2067 de lei, ceea ce înseamnă că a fost majorată mai puțin de 2,5 ori. Însă, spune Veaceslav Ioniță, în 2010 salariul mediu pe economie în Republica Moldova era de 2972 de lei, în 2020 acesta a ajuns la 8100 lei. O creștere de 2,75 ori. Iar pensia a crescut doar de 2,34 ori. „Avem o scădere a pensiei comparativ cu salariul, lucru care face ca pensionarii noștri să o ducă din ce în ce mai greu. Situația s-a agravat după anul 2017, când la noi s-a modificat sistemul de indexare al pensiei. Anul trecut, după două indexări, pensia a crescut cu 5,2%, iar dacă era legea veche trebuia să crească cu 9,9%”, a spus economistul.

În Republica Moldova, un angajat din sectorul real al economiei întreține două persoane: fie că este vorba despre un bugetar, pensionar sau un beneficiar de prestații și alocații sociale.

Datele statistice relevă că în Republica Moldova sunt peste 696 de mii de pensionari, iar lunar se pensionează circa 4000 de persoane. Datele statistice relevă că avem o reducere constantă a numărului contribuabililor. În 2020, forța de muncă a constituit 867 de mii de persoane față de un milion în 2017 și există tendința ca aceasta să scadă în continuare pe fundalul migrației.

1 Comentariu
  1. Ion spune

    Legea privitor la pensii e necesar de modificat radical. Exista o datorie morala fata de pensionarii ce se trag din Uniunea Sovietica. Ei nu mai sunt asa de multi. In rest pensia trebuie sa fie binemeritata . Cit ai transferat in fondul de pensionare – atita primesti. Nu ai ajuns la pensie – suma e mostenita de urmasi , ai murit inainte de a finisa suma- se mosteneste de urmasi , ai finisat suma inainte de deces- atit ai avut. Copilul din scoala trebuie sa stie ce il asteapta la batrinete. Acuma iese la pensie generatia ce are un staj de cotizare de la 30 ani in sus deja creat in Moldova Suverana. Aici e marea problema. Avem doua tabere: cei ce au achitat contributiile in fondul de pensii si restul care au lucrat peste hotare , au lucrat in negru, au trait pe alocatii sociale nedorind sa munceasca, cu toate ca in tara este si a fost de lucru. Iar pensie doresc toti , dar asa nu merge – fiecarui dupa merit. Avem aceias datorie morala fata de invalizi , cu toate ca la zi invaliditatea presupun ca e la 80 % fictiva , si majoritatea o constituie medicii si rudele lor. Eu cunosc prin ce trec invalizii adevarati pentru a obtine pensia de invaliditate. Asa ca domnilor guvernati , nu trebuie sa fim „oameni buni ” si sa promitem pensie la toti si mare !!! Fiti „oameni corecti” si dati fiecarui dupa merit !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"