NordNews
Avem ce spune

În țară se aşteaptă furtuni, averse şi vânt puternic

Trei Coduri Galbene, de caniculă, instabilitate atmosferică şi intensificări ale vântului, vor determina vremea, pe întreg teritoriul ţării, până sâmbătă, 29 iunie.
Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), până vineri, 28 iunie, sunt valabile avertizările de caniculă şi instabilitate atmosferică. În acest interval, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34 grade Celsius. De asemenea, în toată ţara se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat), cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă.
Vineri, când meteorologii prognozează o răcire a vremii până la 25-27 grade Celsius, se aşteaptă şi vânt puternic. Astfel, potrivit Serviciului Hidrometeorologic, pe 28 iunie, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic, în rafale de până la 15-20 metri pe secundă.
“În acest an putem afirma că am avut luna iunie cu cea mai instabilă vreme din ultimii ani, fiind caracterizată de multiple avertizări meteorologice şi hidrologice. O situaţie similară a fost înregistrată pe întreg teritoriul continentului european, unde ploile abundente, pe alocuri devastatoare, cu vânt puternic şi grindină, au fost înlocuite de o arşiţă cumplită. Este ceea ce, în parte, se explică şi prin şi consecinţele fenomenului schimbărilor climatice globale”, au explicat pentru MOLDPRES surse de la SHS.
În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri şi râuleţe etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata