NordNews
Avem ce spune

În ultimele 24 de ore peste nouă mii de persoane au traversat frontiera de stat a R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 9 318 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 2 979 traversări persoane, dintre care 1 347 treceri la frontiera moldo-română, 730 treceri la frontiera cu Ucraina şi 902 treceri aeriene, transmite tvrmldova.md. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:
PTF Aeroportul Internaţional Chişinău – 902 traversări persoane;
PTF Leuşeni – 467 traversări persoane;
PTF Giurgiuleşti-Galaţi – 379 traversări persoane;
PTF Sculeni – 309 traversări persoane;
PTF comun Criva – 222  traversări persoane.

Vezi Harta punctelor de trecere a frontierei sistate şi active:
https://www.border.gov.md/harta-punctelor-de-trecere-ale-frontierei-de-stat

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, poliţiştii de frontieră au înregistrat următoarele acţiuni ilegale:
– două persoane au încălcat regimul zonei de frontieră;
– 282 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice (art.76′ al CC al RM).

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 9 318 persoane şi completate 2 257 fişe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecţiei de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă).

Ofiţerii de la Linia Verde a Poliţiei de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 99 de apeluri de la cetăţeni, unde s-au oferit consultaţii vizavi de situaţia de la frontiera de stat, condiţiile de traversare şi riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

NOTĂ: Poliţia de Frontieră în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecţiei de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar şi se respectă măsurile de protecţie individuală a personalului din subordine.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuşi termometriei şi sunt informaţi despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr.35 a CNESP din 27 noiembrie 2020, sunt prelungite măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în continuare stabileşte lista ţărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi. Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor şi apatrizilor care declară că vin din ţările clasificate ca zonă verde şi se interzice celor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie, cu excepţii. Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile. Este important dacă punctul de pornire este situat într-o ţară clasificată ca zonă verde, iar în timpul călătoriei au fost tranzitate ţările clasificate ca zonă roşie, persoana este calificată ca venită din zona roşie.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:
– PTF Giurgiuleşti-Galaţi, rutier – PTF Giurgiuleşti-Reni, rutier;
– Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – PTF Leuşeni-Albiţa, rutier;
– Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – PTF comun Palanka-Maiaki-Udobnoe, rutier;
– Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – PTF Tudora-Starokazacie, rutier;
– Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – PTF comun Criva-Mamalîga, rutier.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"