NordNews
Avem ce spune

Inaugurarea expoziției fotografice – „REALITĂȚI” la Bălți și Soroca

Asociația Reporterilor „OAMENI ȘI KILOMETRI” a vernisat  sâmbătă, 16 iunie, în incinta Cetății Soroca, în Piața Horelor din centrul orașului Cahul și la Pinacoteca „Antioh Cantemir” din orașul Bălți, expoziția fotografică cu genericul „REALITĂȚI”, ajunsă la cea de-a II-a ediție. Evenimentul este susținut financiar de National Endowment for Democracy (NED).
Expoziția cuprinde 50 de fotografii care aduc în vizorul societății, dar și al autorităților, probleme și tematici precum depopularea satelor, stereotipuri despre femei, viața monahală a călugărițelor de la Mănăstirea Japca, trenurile- transport ieftin, dar nepracticabil etc.
Fotografiile au fost realizate de cinci fotografi din Republica Moldova, selectați în cadrul unui concurs de burse menite să susțină și să promoveze fotografia documentară și fotojurnalismul. Valoarea totală a burselor a fost de 1.500 dolari.
Astfel, peparcursul a 3 luni, fotografii au documentat câte un subiect ales. O parte din lucrările realizate de aceștia sunt expuse în cadrul expoziției „REALITĂȚI”, versiunile integrale urmând să fie publicate pe platforma www.oamenisikilometri.md.
Tatiana Beghiu, fotograf: În Moldova se investește prea puțin înfotografia documentară, comparativ cu altețări. Deși, anume fotografia documentară este cea care ne face să gândim altfel și ne povestește cel mai bine situația.  Această bursă mi-a oferit oportunitatea să fac ceva nou: să relatez un subiect prin imagini, dar nu prin cuvinte. Pe parcursul celor trei luni am întâlnit femei care își urmează pasiunile sau zilnic demonstrează că pot. 
Dinu Bubulici, fotograf: „Oameni și Kilometri mi-a oferit șansa de a încerca ceva nou. Am învățat cum se face un material foto jurnalistic cap-coadă din teren, însemnând și o provocare de a îndeplini anumite task-uri în anumite limite de timp. Totodată, am cunoscut o altă realitate. Proiectul meu fotografic arătă cum locuiesc cațiva oameni din satul Frunzești, raionul Florești. Fotografiadocumentarăpentru Moldova este un instrument foarte important, care crează o conexiunedintreoamenii din mediul rural șicel urban. Cei de la oraș nu cunoscce se întâmplă la sat și invers”.
PolinaCupcea, reprezentant al „OamenișiKilometri”: „Expoziția fotografică organizată de „Oameni și Kilometri” ne permite, ca o lunetă, să descoperim realitatea din cele mai îndepărtate spații geografice și sociale ale Moldovei, de altfel, invizibilă din cauza distanței în kilometri și filtrelor presei comerciale. Colecția de imagini, ca și articolele scrise de echipa „Oameni și Kilometri”, transmit puternice mesaje sociale și arată unde schimbările și reformele sunt într-adevăr necesare”.
Expoziția fotografică „REALITĂȚI” va fi expusă publicului până pe 31 iulie 2018 în 5 orașe din RepublicaModova: Chișinău, Soroca, Cahul, Ialoveni, Bălți.
Pe 17 iunie expoziția este vernisată la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei și în parcul central din orașul Ialoveni.
AsociațiaReporterilor „OamenișiKilometri” (www.oamenisikilometri.md) este o platformă on-line de jurnalism social, focusată pe abordarea intrinsecă a istoriilor umane şi/sau a fenomenelor sociale din Republica Moldova (storytelling).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"