NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Încă o șansă de reabilitare și de împlinire a viselor. Unicul bazin cu hidroterapie din țară, deschis la Rîșcani

Persoanele cu nevoi speciale din raionul Rîșcani vor avea acces la servicii de sănătate mai diverse. În cadrul centrului „Phoenix” a fost construit un bazin de hidroterapie, unicul de acest fel în Republica Moldova. Beneficiarii așteaptă să fie efectuate ultimele lucrări. Până atunci, copiii și maturii care vin aici, urmează proceduri fizioterapeutice, de chinetoterapie și masaj.

La centru l-am cunoscut pe Oleg în vârstă de 21 de ani. Vine aici deja de șase ani, pentru că spune el, vrea să învețe să meargă de unul singur. Și, mai are un vis…să devină cântăreț.

După masaj mă simt ca în rai. Trăiesc viața ca în rai. Aș vrea să merg independent și mai am un vis să devin cântăreț”.

Cea care nu îi permite să renunțe la vise este mama sa, de la care a învățat că nu există nu pot, ci există nu vreau.

Mama întotdeuna mă îndrumează și îmi spune că chiar dacă azi a fost mai greu mâine va fi mai ușor chiar dacă nu toate îmi reușesc trebuie să merg cu capul sus și cu pieptul înainte și să spun că eu pot.

Iar Daria se visează contabilă, iată de ce nu renunță la exerciții.

Foarte tare îmi place este un loc unde mă simt ca la mine acasă. Vara veneam în toată ziua dar acum am și școala și vin doar de două ori pe săptămână

Și Alexandru are același scop. Vine aici încă de la deschiderea centrului și spune că rezultatele pe care le-a înregistrat sunt vizibile.

Aici am început să mi se relaxeze mușchii, înainte erau mai încordați decât acum. Îmi place mult să fac kinetoterapie, să fac diferite exerciții, masaj. Cel mai mare vis al meu este ca să pot să mă ridic în picioare și să pot să merg.

Echipamentul îndrăgit al lui Alexandru este bicicleta, perfectă pentru motorica mâinilor și picioarelor.

Este și la electricitate o conectăm ca să se rotească ea singură pe urmă scoatem și îi lăsăm să rotească singuri

Mersul la bare, scara și mingea, le garantează beneficiarilor multă mișcare.

O oră o oră jumătate facem masaj, pe urmă exerciții diferite la bicletă după posibilitate. Pentru relaxarea musculară este nevoie de kinetoterapie

Iar salteaua de masaj este la mare solicitare. Asta pentru că este una modernă și le permite maximă relaxare.

Copiii foarte bine se relaxează pe ea, le face masaj de la picioare până cap. Lor le place foarte mult acum s-a terminat, vine Laur deja la saltea. Ok.

Cea mai așteptată procedură abia urmează. Tinerii sunt nerăbdători să se bălăcească în apa bazinului recent construit, dotat cu două lifturi.

Prioritatea numărul unu au fost și rămâne hidroterapiile pentru copii cu nevoi speciale și adulții care au post traume și au nevoie de aceste terapii, prioritatea numărul doi ne rămâne înnotul pentru copiii din comunitate și deja abonamente de înnot pentru adulți, Victoria Dunford, fondatoarea Centrului „Phoenix”.

Construcția bazinului a fost posibilă grație suportului Fundației Soros, dar și a altor donatori și oameni cu suflet mare.

La ședința Consiliului s-a luat decizia de a aloca un suport acestui centru. Nu este atât de mare, este doar de 80 mii de lei, dar oricum este nevoie, Zinaida Cebanaș, Consilier Raional.

Pentru confortul copiilor, apa are o temperatură de aproape 30 de grade. Bazinul măsoară 12 metri în lungime și șase metri în lățime. Anual, 400 de copii urmează să viziteze acest bazin, Mihaela Aga, reporter.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata