NordNews
Avem ce spune

Încă un pas spre integrarea în UE. Săptămâna viitoare, R. Moldova va primi chestionarul cu privire la aderare

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat că Republica Moldova va primi săptămâna viitoare un chestionar din partea Comisiei Uniunii Europene pentru a fi evaluat gradul de compatibilitate cu standardele UE. Potrivit oficialului, instituțiile statului sunt pregătite pentru a recepționa chestionarul și vor avea la dispoziție câteva săptămâni pentru a răspunde la întrebări. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni televizate.

 „Săptămâna viitoare așteptăm chestionarul care va veni de la UE, în baza căruia va fi evaluat dacă Republica Moldova poate trece la următoarea etapă în parcursul său de aderare la Uniunea Europeană. În baza acestui chestionar se va evalua gradul de pregătire a țării noastre. Deja am pregătit un grup de lucru pe interior între instituțiile noastre care așteaptă recepționarea acestui chestionar, astfel încât noi să putem prezenta procesul nostru de europenizare la modul foarte concret, a menționat ministrul de externe.

Nicu Popescu a mai subliniat că anul acesta Republica Moldova ar putea obține statutul de candidat la aderare, iar prognozele sunt îmbucurătoare.

 „Semnalele sunt foarte pozitive, doar în ultimele șase săptămâni la Chișinău au venit reprezentanți ai jumătate din statele membre ale UE. Multe din ele au spus foarte deschis că ei văd viitorul Moldovei în Uniunea Europeană. Acest lucru l-a spus și Polonia, statele Baltice și România. În acest sens, semnalele diplomatice sunt foarte pozitive, a mai adăugat Nicu Popescu.

Amintim că președinta Maia Sandu a anunțat pe 3 martie, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în fața presei de către șefa statului, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"